Теми статей
Обрати теми

Робота вдома: що потрібно врахувати роботодавцю

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці
Комп’ютерні технології не стоять на місці. І ось уже все більше працівників хочуть працювати у себе вдома, а не в задушливому офісі. Як кажуть, що далі від начальства, то вільніше дихається! Не проти такого розвитку подій і роботодавці. Адже можна неабияк заощадити на створенні робочого місця для працівника. Як же має бути оформлено трудові відносини з працівниками, які виконують роботу вдома? Як бути з урахуванням робочого часу надомників? На що слід звернути увагу при нарахуванні їм заробітної плати? Відповіді на перелічені та багато інших «надомних» запитань ви знайдете в цій статті.

Знайомимося!

Надомники — це працівники, які уклали трудовий договір про виконання роботи вдома. Не є надомником працівник, який з будь-яких причини час від часу (тобто не постійно) виконує роботу не в приміщеннях роботодавця, а вдома.

У свою чергу, надомною роботою можна вважати будь-яку роботу, яку працівник виконує:

за місцем свого проживання або в інших приміщеннях за його вибором (наприклад, у гаражі), але не у виробничих (господарських, офісних) приміщеннях роботодавця;

за винагороду;

• з метою виробництва товарів або послуг відповідно до вказівок роботодавця незалежно від того, хто надає обладнання, матеріали чи інші ресурси, що використовуються.

Що з «нормативкою»?

Цікаво, але в КЗпП немає окремих норм, що регулюють працю працівників-надомників. Єдину згадку про можливість цієї форми роботи знаходимо в  ст. 179, та й то у прив’язці до відпустки для догляду за дитиною до трьох років. З цього робимо висновок: трудові відносини, що складаються між надомником та його роботодавцем, мають регулюватися загальними нормами КЗпП, Закону про оплату праці, Закону про відпустки, інших законів і прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Також як орієнтир у «надомних» питаннях можна використовувати норми:

Положення про умови праці надомників*;

* Незважаючи на те, що це Положення було прийняте за часів СРСР, на сьогодні воно не втратило чинність і може використовуватися в частині, що не суперечить нормам чинного українського законодавства (див. лист Мінпраці від 15.05.08 р. № 105/13/116-08).

Рекомендацій Міжнародної організації праці щодо надомної праці (далі — Рекомендації). Зверніть увагу, ці Рекомендації не ратифіковано Україною, тому вони не є обов’язковими для роботодавців.

Приймаємо на роботу/звільняємо з роботи: нюанси…

… за заявою про прийняття на роботу. Бажано, щоб у такій заяві працівник зазначив, що він виконуватиме роботу у рамках трудового договору за місцем свого проживання (за місцезнаходженням нерухомості, що належить йому (наприклад, у гаражі), а не у виробничих (господарських, офісних) приміщеннях роботодавця.

… за формою трудового договору. Трудовий договір з надомником роботодавці укладають, як правило, у письмовій формі (п. 7 Положення про умови праці надомників).

До речі, про укладення трудового договору обов’язково повідомте ДПІ за місцезнаходженням роботодавця. Зробити це потрібно до того, як працівника буде допущено до роботи.

… за умовами праці. Формально, щоб уникнути спорів з Держпраці, роботодавець зобов’язаний перевірити умови праці працівника-надомника. Не зайвим у цій ситуації буде складання акта огляду приміщення, в якому буде організовано робоче місце працівника. Більш того, Положення про умови праці надомників передбачає участь в обстеженні житлово-побутових умов представників профспілки підприємства, а також — за необхідності, пов’язаної з характером діяльності надомника, — представників СЕС та пожежного нагляду.

… за трудовою книжкою. У питаннях внесення записів до трудової книжки працівникові-надомнику керуємося нормами Інструкції № 58. Положення про умови праці надомників у цій частині ігноруємо.

Якщо працівника приймаєте на основне місце роботи, попросіть його надати трудову книжку. Запис про прийняття на роботу (звільнення з роботи) надомника вносьте до неї в загальному порядку.

У день звільнення обов’язково видайте працівникові трудову книжку. Якщо він не хоче приїжджати «за тридев’ять земель» до роботодавця, нехай у заяві на звільнення або в окремій заяві зазначить прохання переслати його трудову книжку поштою. Річ у тім, що пересилка трудової книжки пош­тою допускається тільки з письмової згоди працівника (див. п. 4.2 Інструкції № 58).

Оплачуємо працю, сплачуємо ЄСВ, ПДФО, ВЗ

Встановлюючи надомнику форму оплати праці, з’ясуйте для себе показники, які ви застосовуватимете для виміру праці під час визначення заробітної плати. Якщо вимірником результатів праці є:

кількість виготовленої продукції (наданих послуг), то застосовується відрядна форма оплати праці;

кількість відпрацьованого часу, то застосовується погодинна форма оплати праці. Єдиний «мінус» такої форми — роботодавцеві важко проконтролювати фактично відпрацьований час.

Зарплату надомнику нараховуйте, обкладайте і виплачуйте в загальному порядку. Тут жодних особливостей немає. Як і реш­та працівників, вони мають право на відпустки, лікарняні та декретні.

І на «солодке» — запитання: куди сплачувати ПДФО, ВЗ та ЄСВ з доходу надомника? Порядок сплати ПДФО до бюджету зазначено в  п. 168.4 ПКУ та ч. 2 ст. 64 БКУ (ср. ). Окремих положень для працюючих вдома платників податків у ньому немає. Тому все відбувається в загальному порядку. Підприємство сплачує ПДФО із зар­плати надомника до ДПІ за своїм місцезнаходженням. У цьому випадку не має значення, де проживає і фактично працює працівник.

Також за місцезнаходженням підприємства перераховуйте ВЗ та ЄСВ із зарплати надомника (див. п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, п. 1 ч. 1 ст. 4 та ч. 7 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Компенсація = дохід працівника

І Рекомендації, і Положення про умови праці надомників єдині: роботодавець має компенсувати надомникові витрати, пов’язані з його роботою (наприклад, за використану електроенергію, воду, послуги зв’язку). Своєю чергою ст. 125 КЗпП установлює право надомника, який використовує свої інструменти і механізми для потреб підприємства, на отримання від роботодавця компенсації за їх зношування (амортизацію). Розмір та порядок виплати цієї компенсації, якщо вони не встановлені в централізованому порядку, визначаються роботодавцем за погодженням із працівником.

Сума компенсації витрат, пов’язаних з роботою надомника, буде для нього доходом у вигляді додаткового блага ( п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ). Такий дохід необхідно обкладати ПДФО за ставками, встановленими п. 167.1 ПКУ, а саме 18 %. Також із нього доведеться утримати ВЗ за ставкою 1,5 %.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ дохід у вигляді компенсації відображайте з ознакою «126».

ЄСВ із суми компенсації працівнику за використання для потреб підприємства власного інструменту не справляється, оскільки ця виплата не входить до фонду оплати праці (див. п. 3.22 Інструкції № 5).

Також не повинен справлятися ЄСВ із суми компенсації надомнику витрат на використану ним у зв’язку з виконанням роботи електроенергію, воду, послуги зв’язку. Адже така виплата не зазначена серед виплат, які входять до фонду оплати праці. Та є одне «але»!

На законодавчому рівні порядок розрахунку компенсації витрат працівника на воду, електрику, послуги зв’язку не встановлено. А отже, довести перевіряючим органам, що надомник використовував, наприклад, воду та електроенергію, вартість яких було йому компенсовано, виключно для потреб підприємства, а не для власних потреб, навряд чи вийде. Що з цього випливає? Що перевіряючі для цілей справляння ЄСВ можуть підтягнути цю виплату під «інші виплати, що мають індивідуальний характер» і включаються до складу заробітної плати на підставі п.п. 2.3.4 Інструкції № 5. Тобто «привіт» ЄСВ.

Відрядження на рідне підприємство

Чи вважатиметься відрядженням поїздка працівника з дому на підприємство? Упевнені, що так, якщо:

1) у трудовому договорі, укладеному з працівником (наказі про прийняття на роботу), зазначити місто, в якому постійно працюватиме надомник;

2) у Положенні про відрядження передбачити, що поїздки надомника з місця постійної роботи на підприємство вважаються службовим відрядженням. І нехай вас не бентежить, що подіб­ної норми немає в Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженій наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59. Адже вона не поширюється на госпрозрахункові підприємства і може бути використана ними лише як орієнтир при складанні документа, що регулює питання відрядження;

3) скласти службове завдання на відрядження працівника (щоб контролери не визнали таку поїздку фінансуванням особистих потреб працівника) та видати наказ про відрядження.

З наказом про направлення у відрядження працівника можна ознайомити за допомогою засобів зв’язку. Оригінали підтвердних документів працівник може надсилати на підприємство рекомендованим листом.

Як бачите, з працівником-надомником особливих проблем не виникає. Усі питання вирішувані. Головне — правильно оформити такі трудові відносини.

Висновки

  • Трудовий договір з надомником, як правило, укладають у письмовій формі. І не забудьте повідомити податківців про прийняття такого працівника.
  • ЄСВ, ПДФО та ВЗ із зарплати працюючих удома перераховуйте до ДПІ за місцезнаходженням підприємства, на якому вони працевлаштовані.
  • При правильному документальному оформленні поїздку працівника-надомника з дому на підприємство, де він працевлаштований, можна вважати службовим відрядженням.

Документи та скорочення статті

БКУ — Бюджетний кодекс України від 08.07.10 р. № 2456-VI.

Закон про оплату праці — Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Закон про відпустки  Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Інструкція № 58 — Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мін’юсту, Мінпраці, Мінсоцзахисту України від 29.07.93 р. № 58.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.04 р. № 5.

Положення про умови праці надомників  Положення про умови праці надомників, затверджене постановою Держкомпраці СРСР та Секретаріату ВЦРПС від 29.09.81 р. № 275/17-99.

Рекомендації — Рекомендації Міжнародної організації праці про надомну працю від 20.06.96 р. № 184.

ЄСВ — єдиний соціальний внесок.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ВЗ — військовий збір.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі