Новий Звіт з ЄСВ: «оглядовий політ» над формою та Порядком

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Наказ Мінфіну України від 11.04.16 р. № 441 «Про внесення змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

Услід за змінами в ЄСВ-законодавстві та нормативці* логічно було чекати поправок і у Звіті з ЄСВ. Більше того, на новий Звіт чекали вже з початку року (як тільки запрацювали оновлені правила).

* Про зміни в Інструкції про порядок нарахування та сплати ЄСВ читайте у «БТ», 2016, № 21, с. 27.

І ось, нарешті, Мінфін подарував нам з вами нову редакцію Порядку формування та подання страхувальниками Звіту з ЄСВ (далі — Порядок), а також усіх додатків і таблиць самого Звіту.

Відразу зазначимо, що наказ, який коментується, набуде чинності з 1-го числа місяця, наступного за місяцем опублікування. Очевидно, це буде 01.06.16 р. У такому разі звітуватимемо за новою формою вже за травень 2016 року.

А тепер проведемо стислий огляд змін, а детальніший аналіз ви отримаєте в одному з наступних номерів.

Колишньою залишилася кількість додатків (їх 7) і таблиць до кожного з них. Також не змінилися основні правила заповнення Звіту, способи та строки його подання.

Декілька слів про нововведення в Порядку. Увага, перехідна норма! Звіт за попередній звітний період (періоди) до 2016 року, який не подавався, подається до органу доходів і зборів за формою, яка діяла з 01.05.15 р. Такий Звіт подається тільки один раз за один звітний період.

При заповненні рядків з нарахуванням доходу вже не використовується черговість (зарплата, потім ЦПД-винагорода тощо), адже ставка ЄСВ для усіх видів виплат одна — 22 %.

У Довіднику категорій страхувальників перекодували платників, які беруть добровільну участь у страхуванні, а точніше — тепер добровільно сплачують ЄСВ згідно зі ст. 10 Закону про ЄСВ.

Таблицю відповідності кодів категорій застрахованих осіб і кодів бази нарахування та розмірів ставок ЄСВ поділили на періоди по 31.12.15 р. (коли діяли різні ставки ЄСВ-нарахувань, а також ще були утримання) і з 01.01.16 р. (коли запрацювала єдина ставка нарахувань і скасували утримання).

Далі пробіжимося по Звіту. Тут також є поправки, які привели Звіт у відповідність до чинного законодавства.

Так, у шапці ф. № Д4 відбулися такі новації:

• прибрали поля для зазначення класу профризику виробництва, понижуючого коефіцієнта та пов’язаних з ним показників;

• додали поле для відмітки підприємств-суднобудівників.

Найбільше змін в таблиці 1 ф. № Д4. Зокрема, додали рядки для суднобудівників і підкоригували ставки нарахувань (22 %), за рахунок чого кількість рядків істотно скоротилася.

Також слід звернути увагу на зміни в таблиці 4, де відображаються нарахування ЄСВ на суму допомоги по вагітності та пологах. На цю таблицю також вплинула нова ставка і відсутність ЄСВ-утримань. Ви вже не знайдете додатка до цієї таблиці, де наводилося виправлення старих доЄСВшних помилок.

Цікаво, що в деяких місцях звіту залишилися утримання, наприклад, у таблиці 6 ф. № Д4.

Є нововведення у підприємницькій ф. № Д5. Звичайно, немає вже диференційованих ставок. Крім того, прибрали згадку про добровільну участь у страхуванні та відомостях про договір, адже тепер існує поняття добровільного нарахування ЄСВ і великий інтерес воно становить, зокрема, для підприємців-пенсіонерів (детальніше у «БТ», 2016,  21, с. 28).

Водночас «добровільна» ф. № Д6 залишилася у своєму колишньому вигляді.

На цьому поки все. Уже незабаром ви отримаєте детальний матеріал.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі