Теми статей
Обрати теми

Коли підприємець хоче у відпустку

Соломіна Марія, податковий експерт
Сонечко, зелена травичка і спів пташок за вікном… І все частіше ми замислюємося про відпочинок. Нехай не на Багамах, нехай на дачі із шашличками, але організм вимагає ВІДПУСТКУ! А чи можуть піти у відпустку трудяжки-підприємці? Так, можуть. А як же з податками за період нероботи у відпустці? Усе залежить від того, на якій системі працює підприємець, а в єдиноподатників — ще й від того, до якої групи вони належать. Отже, якщо у відпустку хоче…

…єдиноподатник

Єдиний податок (ЄП). Єдиноподатник групи 1 або 2 може не сплачувати ЄП за період перебування у відпустці, якщо:

по-перше, він не використовує найману працю. З єдиноподатниками групи 1 усе зрозуміло. У них просто не може бути найманих працівників. А ось як довго не повинен використовувати найману працю єдиноподатник групи 2? Пункт 295.5 ПКУ відповіді на це запитання не дає. На наш погляд, достатньо, щоб підприємець не використовував найману працю з місяця, що передує місяцю виходу у відпустку;

по-друге, тривалість відпустки становить 1 календарний місяць. Якщо єдиноподатник іде у відпустку меншої тривалості, він повинен буде сплатити за період відпустки ЄП у повному обсязі;

по-третє, раніше в поточному році він не використав таку можливість. Річ у тім, що «відпускна» пільга з єдиного податку надається 1 раз на рік.

Про намір піти у відпустку єдиноподатник групи 1 або 2 зобов’язаний повідомити орган ДФСУ за місцем обліку, подавши заяву про її планований період у довільній формі.

Текст заяви може бути таким: «Прошу звільнити мене від сплати єдиного податку за червень 2016 року на підставі п. 295.5 Податкового кодексу України як платника єдиного податку 2 групи без найманих працівників, оскільки в період з 1 по 30 червня 2016 року я перебуватиму у відпустці».

Строк подання «відпускної» заяви ПКУ не встановлено. Рекомендуємо вам подати її не пізніше місяця, що передує місяцю виходу у відпустку. Це дозволить уникнути «нестикувань» з нарахованими авансовими внесками з ЄП.

А чому законодавець не згадав у «відпускному» п. 295.5 ПКУ єдиноподатників групи 3? Тому що вони сплачують ЄП у відсотках до доходу (п. 293.1 ПКУ). Простіше кажучи, щодо них працює правило: є дохід — є ЄП, немає доходу — немає ЄП. При цьому повідомляти податківців про бажання відпочити єдиноподатнику групи 3 не потрібно.

ЄСВ. На жаль, але Законом про ЄСВ не передбачено пільг щодо нарахування та сплати підприємцями ЄСВ «за себе» за період відпустки. Відпочивай — не відпочивай, а ЄСВ за кожен місяць звітного року (у тому числі й за «безприбутковий») треба сплатити в розмірі не менше мінімального страхового внеску* ( п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

* У травні — листопаді 2016 року розмір підприємницького мінімального страхового внеску дорівнює 319,00 грн.

…загальносистемник

ПДФО та ВЗ. «Відпускні» пільги з ПДФО та ВЗ для загальносистемників не передбачені ПКУ. Та вони їм, чесно кажучи, і не потрібні. Адже авансові платежі з ПДФО розраховують на підставі фактичних даних Книги обліку доходів та витрат кожного календарного кварталу. І якщо в результаті розрахунку отримуємо значення, що дорівнює нулю, або від’ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачуємо.

Це справедливо і для випадку сплати ПДФО та ВЗ за підсумками звітного року. Відсутність госпдіяльності в будь-якому з місяців звітного року може відобразитися на сумі чистого річного доходу і, відповідно, зобов’язань з ПДФО та ВЗ.

ЄСВ. Для підприємців, які працюють на загальній системі оподаткування, базою для нарахування ЄСВ «за себе» є чистий дохід, отриманий від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО ( п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). Причому підприємець має право не сплачувати ЄСВ за місяці, в яких чистий дохід дорівнював нулю або отримано збиток.

Проте він може сплатити ЄСВ за безприбуткові місяці добровільно, щоб у пенсійному страховому стажі не утворилася «діра».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі