Теми статей
Обрати теми

«Солдати підприємства» — строковики. Зберігати чи звільняти?

Ушакова Лілія
Чи потрібно нині зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток за працівником, якого призивають на строкову військову службу?

Для відповіді на це запитання давайте з вами звернемося до КЗпП.

У загальному випадку призов або вступ працівника чи роботодавця-підприємця на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову службу) є підставою для припинення трудового договору на підставі п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Виняток з цього правила — випадки, коли за працівником зберігаються місце роботи та посада відповідно до ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП.

Своєю чергою, ч. 3 ст. 119 КЗпП встановлює обов’язок роботодавця за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток на підприємстві, фермерському господарстві, у сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб — підприємців, в яких вони працювали на час призову.

Визначення особливого періоду наведено в абз. 11 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про оборону України» від 06.12.91 р. № 1932-XII та абз. 5 ст. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 р. № 3543-XII (далі — Закон № 3543).

Під особливим періодом слід розуміти період, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Чи діє зараз особливий період? Міноборони впевнене, що так.

У своїх листах від 18.10.16 р. № 322/2/6917 і від 20.10.16 р. № 316/1/9036 (див. с. 9) це відомство зазначило: з огляду на зміст заходів мобілізації та демобілізації, визначених Законом № 3543, із закінченням мобілізаційних заходів особливий період, який настав в Україні з моменту оголошення Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 17.03.14 р. № 303/2014, не припинився.

Таким чином, оскільки сьогодні в Україні продовжує діяти особливий період, роботодавці зобов’язані зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток за працівниками, які були призвані на строкову військову службу, на строк до закінчення особливого періоду або до дня їх фактичної демобілізації.

 

Вам може стати у пригоді

Коментар «Припинення виплат мобілізованому працівнику та утримання аліментів» до листа Мінсоцполітики від 29.04.16 р. № 494/13/84-16 «…Якщо дотримуватися п. 7 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10.12.08 р. № 1153, то військова служба закінчується в одному з таких випадків:

• або в разі звільнення військовослужбовця з військової служби в запас або у відставку;

• або загибелі (смерті);

• або визнання судом безвісно відсутнім або оголошення померлим»

«БТ», 2016, № 27 — 28, с. 8

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі