Теми статей
Обрати теми

Нацполіція не перевіряє суб’єктів господарювання!

Національна поліція України
Листи Національної поліції України від 03.06.16 р. № 5211/39/03-2016 та від 22.06.16 р. № 6601/01/26-2016

У листах, що коментуються, Департамент захисту економіки (далі — ДЗЕ) Нацполіції пояснив, як працівники поліції можуть отримувати відомості від суб’єктів господарювання. Заразом дав відповідь на запитання, яке цікавить багатьох підприємців: чи може поліція завітати на перевірку?

Порядок збирання відомостей. Працівники Нацполіції наділені правом на отримання інформації, документів і матеріалів від підприємств, установ, організацій незалежно від їх форми власності (п.п. 2 п. 6 Положення про Національну поліцію, затвердженого постановою Кабміну від 28.10.15 р. № 877).

Водночас, щоб скористатися таким правом, працівники поліції повинні мати відповідні підстави. Наприклад, щоб отримати доступ до документів чи речей суб’єкта господарювання, працівник Нацполіції повинен мати:

1) ухвалу слідчого судді про тимчасовий доступ до документів суб’єкта господарювання відповідних працівників поліції (ст. 165 КПКУ*).

* Кримінальний процесуальний кодекс України від 13.04.12 р. № 4651-VI.

Якщо така ухвала є у працівника Нацполіції, що «постукав у двері», то це вказує на проведення досудового розслідування кримінального правопорушення щодо вашої підприємницької діяльності. Щоб дізнатися про те, хто розпочав таке розслідування, подивіться на номер кримінального провадження, під яким воно внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Із нього ви можете дізнатися: код органу, який розпочав досудове розслідування, рік, код відомства та територіального органу, номер кримінального провадження (п. 2.6 гл. 2 розд. II Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генпрокуратури від 17.08.12 р. № 69). Реквізити номера кримінального провадження зберігаються на всіх стадіях досудового розслідування;

2) письмове доручення слідчого про те, що поліцейському оперативного підрозділу Нацполіції надано повноваження слідчого (ст. 41 КПКУ).

Зверніть увагу! Вам мають показати оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію.

Якщо вищеперелічені документи в порядку, то суб’єкт господарювання зобов’язаний надати тимчасовий доступ до вказаних в ухвалі речей і документів працівнику поліції. Якщо ж ні, то ви маєте право його не допускати до документів.

При цьому пам’ятайте про те, що працівники поліції мають право не тільки ознайомитися з вашими документами, а й можуть зняти з них копії чи вилучити (якщо це вказано в ухвалі). Водночас права на проведення якихось інших процесуальних дій у кримінальному провадженні за власною ініціативою оперативні працівники поліції не мають.

Отже, якщо до вас пришли поліцейські, то перед тим, як допускати їх до своїх документів, отримайте у них підтвердження правомірності їх візиту. За своїм бажанням прийти до вас «на чай» вони не можуть.

Перевірки. Щодо перевірок, то ДЗЕ Нацполіції нагадав про те, що повноваження контролюючих органів, які можуть прийти на перевірку до суб’єктів господарювання, та їх перелік визначено у:

Законі України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.07 р. № 877-V;

Указі Президента України «Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності» від 23.07.98 р. № 817/98.

Нацполіцію у вищезазначених переліках ви не знайдете. Справа в тому, що вона належить до правоохоронних, а не контролюючих органів. Враховуючи це, ДЗЕ Нацполіції резюмує: працівники Нацполіції перевірки суб’єктів господарювання не проводять, а здійснюють виключно оперативно-розшукові заходи за оперативно-розшуковими справами, слідчі (розшукові) дії в кримінальних провадженнях стосовно посадових осіб таких суб’єктів, а також уживають заходів з метою виявлення та припинення адміністративних правопорушень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі