Теми статей
Обрати теми

Повернення авансів ФОП-єдиноподатнику(ом): коригування доходу

Державна фіскальна служба України

У листі, що коментується, столичні контролери роз’яснюють порядок відображення ФОП-єдиноподатниками третьої групи у декларації єдиного податку суми повернених коштів.

Зокрема, відзначають, що до складу доходу не включаються суми коштів (аванс, передоплата), які:

повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику ЄП;

повертаються платником ЄП, якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів ( п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Тобто йдеться про дві «дзеркальні» ситуації повернення таких коштів, — як платнику ЄП, так і платником ЄП.

Водночас контролери звертають увагу на час отримання/повернення авансів. Якщо кошти отримано в одному звітному періоді, а повертаються в іншому, то за фактом зарахування коштів на поточний рахунок вони включаються до складу доходу. І з цим не посперечаєшся, — так установлено п.п. 1 п. 292.1 та п. 292.6 ПКУ. Перерахунок доходу має проводитись уже в періоді повернення коштів.

Для заповнення декларації ЄП (що, нагадуємо, складається наростаючим підсумком з початку року), використовують дані з Книги обліку доходів/Книги обліку доходів і витрат, які мають вести єдиноподатники, відповідно, неплатники/платники ПДВ. Говорячи в контексті ПДВ-платників, податківці вказують: сума повернутих коштів відображаються у гр. 3 Книги, показник якої враховується при визначенні скоригованої суми доходу (гр. 4) та загальної суми доходу (гр. 7). А далі все просто: суму доходу з урахуванням повернутих авансів (передоплати), фізособи — платники ЄП третьої групи відображають у відповідному рядку розділу IV декларації.

Теги аванс
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі