Теми статей
Обрати теми

Звіт з ЄСВ: і знову «буря в склянці»

Державна фіскальна служба України

З чого усе починалося. 18 жовтня 2016 року набрав чинності наказ Мінфіну від 07.09.16 р. № 813 (далі — наказ № 813). Він уніс зміни до Порядку № 435* та форми Звіту з ЄСВ.

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435.

Якщо говорити про ЄСВ-звітність звичайних роботодавців (Звіт за формою № Д4), то текст таблиць 1, 5, 6 і 7 не змінився. А от у п. 8 Переліку таблиць звіту слова «престарілим, який», «досяг» замінили словами «особою похилого віку, яка», «досягла».

Головні управління ДФС в областях (Чернігівській, Івано-Франківській, Закарпатській тощо) одразу ж на своїх офіційних сайтах опублікували інформацію про те, що «…оскільки наказ № 813 опублікований уже в жовтні, уперше відзвітувати щодо ЄСВ за новою формою роботодавці повинні будуть саме за жовтень 2016 року у листопаді». Страхувальники дочекалися оновлення звітності з ЄСВ і здали її.

І раптом, як грім серед ясного неба, — лист ДФСУ, що коментується, із зовсім іншою інформацією про те, «звідколи» слід звітувати щодо ЄСВ за новою формою. Цитуємо: «Звітність зі змінами, внесеними наказом № 813, подаватиметься платниками єдиного внеску починаючи з 01.12.16». І на додачу — рекомендація від ДФСУ для Головних управлінь ДФСУ в областях, м. Києві: «Для запобігання виникненню непорозумінь під час подання платниками звітності з єдиного внеску зазначену інформацію необхідно взяти до уваги, використовувати у роботі та довести до платників єдиного внеску».

Ну що тут сказати, шановні читачі?! Враховуючи, що лист, який коментується, було опубліковано на офіційному сайті ДФСУ тільки 11 листопада, і при цьому на офіційних сайтах обласних податкових і досі «красувалися» колишні роз’яснення, то якихось добрих слів для цього, відверто кажучи, бракує.

Та облишмо емоції і розберімося з тим, що робити роботодавцям, які здали новий Звіт за формою № Д4. В усних консультаціях (у листі, що коментується, жодних роз’яснень із цього приводу не було) податківці наполягають на необхідності перездачі Звіту за жовтень 2016 року з використанням «старої» форми.

А що робити тим, хто цього не зробить?

Сподіватися на розуміння контролерів. А якщо розуміння не буде?

Захищайтеся. Наполягайте на тому, що п. 46.6 ПКУ, яким податківці обґрунтовували перенесення терміну подання звітності, застосовується, «якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності». У цьому випадку ні того, ні іншого не було. Крім того, Звіт з ЄСВ не є податковою декларацією.

Своєю чергою в Законі про ЄСВ особливих норм, які б відтерміновували застосування нових форм ЄСВшної звітності, немає. Формально, тільки-но набрав чинності наказ № 813, стара форма звіту з ЄСВ перейшла до розряду нечинних.

Теги ЄСВ-звіт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі