Теми статей
Обрати теми

Компенсація за рішенням суду обкладається ЄП, але не включається до граничного доходу

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 108.01.02
Чи включається дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будьякі попередні (звітні) періоди, до складу доходу юрособи — платника єдиного податку (ЄП)?

Доходом платника ЄП — юрособи є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ ( п.п. 2 п. 292.1 ПКУ).

Перелік доходів та їх склад для юрособи — платника ЄП групи 3 визначено ст. 292 ПКУ. Відповідно до неї дохід визначається на підставі даних спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат ( п. 292.13, п.п. 296.1.3 та п. 296.1 ПКУ).

При цьому датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження коштів платнику у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) ( п. 292.6 ПКУ).

Разом з цим при визначенні обсягу доходу, що дає право суб’єкту господарювання зареєструватися платником ЄП та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування в наступному податковому (звітному) періоді, не включається дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди ( п. 292.15 ПКУ).

Водночас якщо юрособа — платник ЄП отримує суму коштів як компенсацію (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди, то така сума, визначена згідно з бухгалтерським обліком як дохід, має включатися до об’єкта обкладення ЄП у звітному періоді, в якому така сума отримана.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі