Теми статей
Обрати теми

У номері податкової накладної не вказали код спецрежиму

Децюра Сергій
Сільгосппідприємство склало податкову накладну (ПН) при отриманні авансу. При відвантаженні продукції виявилося, що у ній було допущено дві помилки: вказано не весь асортимент товару, а також не вказано у номері ПН код спецрежиму. Чи можна обидві помилки виправити в одному розрахунку коригування (РК)?

Помилку в номенклатурі товарів виправити просто. Продавець має скласти РК, в якому коригує номенклатуру товарів. Він же буде і реєструвати такий РК, оскільки сумові показники не міняються.

У нашому випадку йдеться ще й про помилку в номері ПН (не вказано код спецрежиму, а це не дає права включати таку ПН до спецрежимної декларації). Такі помилки заборонено виправляти за допомогою РК ( п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307).

Щоб виправити цей промах, аграрію необхідно:

• скласти «зменшуючий» РК, який повністю анулює дані «помилкової» ПН;

• направити такий РК «помилковому» покупцю для його реєстрації в ЄРПН;

• виписати нову ПН з правильними номером і номенклатурою та зареєструвати її в ЄРПН.

Зверніть увагу! «Правильну» ПН слід складати датою виписки першої «помилкової» ПН ( п. 201.10 ПКУ).

Якщо з дати виникнення податкових зобов’язань мине понад 15 календарних днів, то ви будете змушені сплатити штраф згідно зі ст. 1201.1 ПКУ за затримку реєстрації ПН в ЄРПН.

Таким чином, щоб сільгосппідприємство мало право включити складену ПН до спецрежимної декларації, йому потрібно обнулити «помилкову» ПН і скласти нову (зі спецрежимним номером і правильною номенклатурою).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі