Теми статей
Обрати теми

Як у ф. № 1ДФ відображають продаж майна нотаріуси та посередники

Яку суму доходу необхідно відображати нотаріусу/юрособі-посереднику у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за операцією купівлі-продажу нерухомого/рухомого майна між фізособами, якщо в договорі одночасно вказана договірна ціна об’єкта відповідного майна та його оціночна вартість?

Під час проведення операцій з продажу об’єктів нерухомості між фізособами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку до бюджету та щокварталу подає до контролюючого органу інформацію про такий договір ( п. 172.4 ПКУ).

У разі якщо об’єкт рухомого майна продається за посередництвом юрособи, такий посередник виконує функції податкового агента стосовно подання до контролюючого органу інформації про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку ( п. 173.3 ПКУ).

Отже, нотаріус/юридична особа — посередник надає вищевказану інформацію контролюючим органам шляхом заповнення відповідних граф за ф. № 1ДФ.

При цьому якщо у договорі купівлі-продажу нерухомого/рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) між фізособами одночасно вказана договірна ціна об’єкта та його оціночна вартість, нотаріус/юрособа — посередник у ф. № 1ДФ відображає суму доходу платника податку, отриманого від продажу об’єкта відповідного майна, яка визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості цих об’єктів.

У разі продажу легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда відображається сума доходу платника, зазначена у договорі купівлі-продажу, яка не може бути нижчою або середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або оціночної вартості об’єкта (за вибором платника податку).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 103.25

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі