Теми статей
Обрати теми

Як погасити податковий борг за рахунок переплати на ПДВ-рахунку

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У листі, що коментується, податківці розглянули можливість погашення податкового боргу з ПДВ за рахунок надміру зарахованих коштів у системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА).

Нагадаємо: під податковим боргом розуміють суму узгодженого грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого у встановлений ПКУ строк, а також пеню, нараховану на суму такого грошового зобов’язання ( п.п. 14.1.175 ПКУ).

При цьому у зв’язку із запровадженням СЕА, у платників ПДВ міг з’явитися:

1. Податковий борг у СЕА. Для його погашення платнику ПДВ достатньо поповнити свій ПДВ-рахунок. У міру того як надходитимуть кошти на такий рахунок, Казначейство перерахує отримані грошові кошти до бюджету та зарахує в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ (п. 22 Порядку № 569*).

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

2. Податковий борг на бюджетному рахунку (за актами перевірки та уточнюючих розрахунків). А от для погашення такої заборгованості саме й можна скористатися надміру зарахованими коштами на ПДВ-рахунку. Але для цього слід правильно заповнити й подати додаток Д4 до ПДВ-декларації (детальніше — у «БТ», 2015, № 45, с. 41).

І не забувайте:

1. Скористатися переплатою ви зможете тільки за умови, якщо сума ПДВ, зазначена у виданих вами ПН, складених у звітному періоді та зареєстрованих в ЄРПН, не перевищить суму ПДВ-зобов’язань, задекларованих у ПДВ-декларації ( п. 2001.5 ПКУ).

2. Податковий борг, що виник внаслідок подання уточнених розрахунків, штрафних санкцій та пені, за рахунок переплати на електронному ПДВ-рахунку погашається не автоматично (п. 25 Порядку № 569), а тільки через подання додатка Д4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі