Понаднормативні добові — обкладайте ПДФО

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 30.08.16 р. № 15006/5/99-99-13-02-03-16

У листі, що коментується, податківці ще раз повернулися до питання обкладення ПДФО понаднормативних добових працівника, направленого у відрядження.

Нагадаємо: до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО (тобто працівника):

1. Не включається дохід у вигляді коштів, отриманих працівником на відрядження або під звіт, та обчислений згідно з п. 170.9 ПКУ ( п.п. 165.1.11 ПКУ).

Це буде сума витрат, понесених працівником у зв’язку з відрядженням:

• на харчування та фінансування інших власних потреб фізособи, не підтверджена документально, у розмірі ( п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ):

а) не більше 0,2 розміру МЗП у розрахунку на кожен день відрядження — якщо відрядження проходило в межах території України;

б) не вище 0,75 розміру МЗП — для закордонних відряджень;

• у будь-якому розмірі за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого відрядження з госпдіяльністю роботодавця.

2. Включається сума надміру витрачених коштів, отриманих працівником на відрядження або під звіт і не повернених ним у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до п. 170.9 ПКУ ( п.п. 164.2.11 ПКУ).

Базою обкладення ПДФО в цьому випадку буде вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами та помножена на «натуральний» коефіцієнт ( п. 164.5 ПКУ).

Виходячи зі сказаного, контролери роблять висновок: якщо сума добових перевищує суму, розраховану згідно з п.п. 170.9.1 ПКУ, то сума перевищення вважається сумою надміру витрачених коштів, отриманих платником податків на відрядження, а тому обкладається ПДФО на підставі п.п. 164.2.11 ПКУ із застосуванням «натурального» коефіцієнта.

Інакше кажучи, при виплаті працівнику добових понад установлені норми суму такого перевищення доведеться обкласти ПДФО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі