Теми статей
Обрати теми

«Фальшиві» електронні гроші: на що слід звернути увагу!

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист Нацбанку від 07.09.16 р. № 57-0002/75124

У листі, що коментується, Нацбанк пояснив законність надання комерційними агентами банків послуг з переказу коштів на поповнення «електронних гаманців» «Яндекс. Деньги», Webmoney, PerfectMoney тощо.

Приймання готівки від клієнтів для подальшого переказу безготівкових коштів для поповнення «електронних гаманців» за своєю суттю є операцією, яку здійснює агент з поповнення, а саме — надання засобів поповнення електронними грошима електронних пристроїв.

При цьому банк-емітент електронних грошей, оператор, комерційні агенти, торговці та користувачі зобов’язані здійснювати операції з електронними грошима відповідно до вимог Положення про електронні гроші в Україні, затвердженого постановою Правління Нацбанку від 04.11.10 р. № 48, інших нормативно-правових актів Нацбанку, умов укладених договорів та правил використання електронних грошей, узгоджених з Нацбанком.

На сьогоднішній день до нацбанку не зверталися банки України щодо узгодження правил використання електронних грошей «Яндекс. Деньги», Webmoney, PerfectMoney тощо, а також установи для узгодження умов та порядку діяльності систем «Яндекс. Деньги», Webmoney, PerfectMoney.

Нацбанк рекомендує посилити контроль за діяльністю комерційних агентів у частині надання ними послуг з переказу коштів на такі «електронні гаманці».

Якщо під час банківського контролю будуть виявлені суб’єкти господарювання — юрособи, які порушують порядок здійснення операцій з електронними грошима, то його посадові особи будуть притягнені до адмінвідповідальності згідно зі ст. 16314 КУпАП у вигляді штрафу від 1700 до 3400 грн. А також їм загрожує кримінальна відповідальність за неправомірний випуск або використання електронних грошей відповідно до ст. 200 Кримінального кодексу України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі