Нові Списки 1 і 2: як заповнити таблицю 7 ЄСВ-звіту за серпень

Боршовська Валентина, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж ПФУ
Нещодавно було затверджено нові списки професій та посад, що дають право на пенсію за віком на пільгових умовах. У зв’язку з цим виникло запитання: як заповнити інформацію про спецстаж у Звіті за формою № Д4 за серпень 2016 року на працівників, професії яких із 3 серпня виключено з відповідних списків? З цим запитанням ми звернулись до фахівців Пенсійного фонду України. Їх підказки ви знайдете в цій статті.

Почнемо з того, що особливі умови, характер і тривалість роботи, а також наявність та тривалість спеціального трудового стажу дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Зокрема, до такого спецстажу, що дає право на пільгову пенсію, відносять період зайнятості/праці на роботах із шкідливими і важкими умовами праці відповідно до Списку 1 та Списку 2, затверджених постановою КМУ від 24.06.16 р. № 461 (ср. ). Зазначена постанова набрала чинності з 3 серпня 2016 року*.

* До цієї дати застосовували списки, затверджені постановою КМУ від 16.01.03 р. № 36.

У свою чергу, роботодавці, які мають робочі місця, робота на яких дає підстави для нарахування спецстажу, щомісяця заповнюють та подають у складі ЄСВ-звітності таблицю 7 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства».

Важливо! На осіб, у яких до спецстажу потрапив тільки період 1 та 2 серпня, заповнювати таблицю 7 все одно потрібно. Річ у тім, що страхувальники подають таку таблицю (див. п. 13 розд. 4 Порядку № 435**) «в разі визначення страхувальниками періодів (строків) трудової або іншої діяльності, що відповідно до законів, якими встановлюються умови пенсійного забезпечення, відмінні від умов загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховуються при визначенні права на відповідну пенсію, а також періоди страхового стажу, не пов’язані з трудовою та/або професійною діяльністю».

** Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435.

Жодних додаткових умов щодо подання інформації про спецстаж (наприклад, про те, що зазначають інформацію про застрахованих осіб станом на кінець місяця) Порядком № 435 не встановлено. Тому будь-який період/строк, навіть 1 день роботи на посадах, робота на яких дає підстави для нарахування спецстажу, слід відобразити в таблиці 7.

Отже, інформацію про роботу, наприклад, на посаді директора шахти, яка з 3 серпня не включається до спецстажу, заповнюйте так:

• у графі 8 зазначайте код спецстажу «ЗПЗ013А1»;

• у графі 10 відображайте дату початку періоду «01»;

• у графі 11 — дату закінчення періоду «02»;

• у графі 12 — конкретну тривалість роботи на посаді із спецстажем — «2» (1 та 2 серпня);

• у графі 14 — норму тривалості роботи, щоб зарахувати її як за повний місяць роботи, — «31».

Зверніть увагу! Між таблицею 6 і таблицею 7 ЄСВ-звіту за формою № Д4 є контроль. Так, щодо застрахованої особи, дані про спецстаж якої внесено до таблиці 7, необхідно проставити відповідну помітку («1») до графи 23 «Ознака наявності спецстажу» таблиці 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі