Продаж будівлі юрособою — платником єдиного податку

Карпова Влада
Наше підприємство, платник єдиного податку за ставкою 5 %, продало будівлю аптеки іншому покупцю за оціночною вартістю 138570,88 грн. З цієї суми було сплачено єдиний податок у розмірі 6928,54 грн. (138570,88 грн. х 5 %). Чи правильно визначено суму?

На жаль, у запитанні не зазначено, яка залишкова (балансова) вартість будівлі на момент продажу, а також чи використовувалася вона протягом 12 календарних місяців, а це принципові моменти.

Адже згідно з п. 292.2 ПКУ при продажу основних засобів юридичними особами — платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Але! Якщо основні засоби продано після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначають як різницю між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу. На це звертають увагу і податківці в консультації з категорії 108.01.02 ЗІР ДФСУ.

За ситуації, коли оплата за проданий об’єкт основних засобів надходить поетапно, контролери наказують включати до складу доходу (роз’яснення в категорії 108.01.02 ЗІР ДФСУ):

• фактично отриману суму грошових коштів на дату її отримання — якщо основний засіб використовувався платником менше року;

позитивну різницю між отриманою сумою (частиною договірної вартості) та добутком залишкової балансової вартості основного засобу і результатом ділення цієї частини на договірну вартість такого основного засобу, якщо він використовувався платником понад рік.

А в консультації з категорії 108.05 ЗІР ДФСУ на запитання про те, чи має право юридична особа — платник єдиного податку здійснити продаж основного засобу за ціною нижчою, ніж оціночна вартість, контролери надали таку відповідь. З метою визначення доходу від продажу основних засобів однією із складових є сума коштів, отримана від продажу таких основних засобів, яка визначається згідно з договором про продаж основних засобів. Для юридичних осіб — платників єдиного податку нормами ПКУ не передбачені обов'язкові умови щодо продажу основних засобів за ціною не нижче їх оціночної вартості.

Отже, ви маєте право продати основний засіб (будівлю) за будь-яку ціну, погоджену з покупцем. При цьому за ситуації, коли така будівля використовувалася в госпдіяльності понад 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід від продажу визначають як різницю між сумою грошових коштів, отриманих від покупця, та залишковою вартістю будівлі (її зазначають у ряд. 1010 Балансу).

Скажімо, якби залишкова вартість будівлі становила 100000 грн., а договірна ціна — 138570,88 грн., тоді сума єдиного податку з цієї операції становила б 1928,54 грн. (138570,88 грн. - 100000 грн.) х 5 %. У зв'язку з цим рекомендуємо перевірити розрахунки і за необхідності уточнити показники Податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі