Працівниця звільнилася у відпустці до 3 років

Боршовська Валентина, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж ПФУ
Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, звільняється за власним бажанням. Під час остаточного розрахунку їй нараховано компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки.
Чи потрібно на таку працівницю у таблиці 5 Звіту за формою № Д4 формувати два рядки: один — у зв’язку із закінченням відпустки для догляду за дитиною днем звільнення, другий — з датою та підставою припинення трудових відносин?
Як відобразити суму компенсації за невикористані дні щорічної відпустки у таблиці 6 Звіту за формою № Д4? Чи потрібно щодо такої працівниці проставляти у графі 10 таблиці 6 код «10», а у графі 15 — кількість календарних днів у трудових відносинах, якщо її було звільнено під час відпустки для догляду за дитиною (не ставала до роботи)?

Дійсно, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, працівниця має право розірвати трудовий договір за власним бажанням ( ст. 38 КЗпП). Для цього їй зовсім не обов’язково переривати таку відпустку й виходити на роботу.

Під час проведення остаточного розрахунку роботодавець розрахує належні їй «трудові» виплати та нарахує на них ЄСВ. Залишиться лише відобразити такі події у Звіті з ЄСВ.

У таблиці 5 на працівницю формуйте один рядок, проставляючи, зокрема:

• у графі 7 — код категорії «1» — якщо для працівниці це місце роботи основне, або «2» — якщо звільнена працівниця є сумісником;

• у графі 11 — дату звільнення;

• у графі 13 — підставу звільнення (норму КЗпП).

Створювати на працівницю ще один рядок у таблиці 5 з кодом категорії «6» (особи, яким надано відпустку для догляду за дитиною до 3 років) у графі 7 та датою припинення такої відпустки у зв’язку із звільненням у графі 11 не потрібно.

У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 на працівницю формуємо рядок, у якому зазначаємо серед іншого:

• у графі 9 — код категорії застрахованої особи (див. додаток 2 до Порядку № 435, у загальному випадку «1» — оплата праці найманих працівників на загальних підставах);

• у графі 15 — кількість календарних днів у трудових відносинах у звітному місяці по дату звільнення включно;

• у графах 17 і 18 загальну та ту, що увійшла до бази нарахування ЄСВ, суму компенсації за невикористані дні щорічної відпустки відповідно;

• у графі 21 — суму ЄСВ, нарахованого на суму компенсації, зазначеної у графі 18.

Важливо! Графу 10 у рядку з сумою компенсації за невикористану відпустку заповнювати не потрібно! Адже в цьому випадку роботодавець нараховує не відпускні за дні відпустки, а компенсацію за такі дні.

Припустимо, що працівницю, про яку йшлося в запитанні, було звільнено 9 вересня 2016 року. Під час проведення остаточного розрахунку їй було нараховано компенсацію за невикористану відпустку у сумі 1348,10 грн. (ЄСВ — 296,58 грн.).

Тоді підприємство заповнить таблиці 5 та 6 Звіту за формою № Д4 з даними на цю працівницю так, як показано на рисунку нижче.

img 1

Фрагменти таблиць 5 та 6 Звіту за формою № Д4 за вересень 2016 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі