Теми статей
Обрати теми

Чи збільшувати юрособі фінрезультат при виплаті роялті ФОП-ЄП?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У листі, що коментується, ДФСУ порушила питання коригування юрособою — платником податку на прибуток (ПНП) фінрезультату у зв’язку з нарахуванням роялті на користь підприємця — платника єдиного податку (ФОП-ЄП) групи 3.

На думку фіскалів, у розглянутому випадку підприємство повинне збільшити фінрезультат звітного періоду на суму витрат з нарахування роялті в повному обсязі. До речі, аналогічне роз’яснення можна знайти і в категорії 102.08 ЗІР ДФСУ.

У своїх висновках контролери виходили з вимог п. 5 п.п. 140.5.7 ПКУ. Нагадаємо: ця норма зобов’язує платника ПНП, який застосовує коригування фінрезультату на податкові різниці, збільшити фінрезультат звітного періоду на суму витрат з нарахування роялті, зокрема якщо роялті нараховані на користь особи, що сплачує податок на прибуток у складі інших податків (окрім фізосіб, доходи яких обкладаються ПДФО в порядку, встановленому розд. IV ПКУ).

Дійсно, згідно з п. 297.1 ПКУ платники ЄП звільняються від обов’язку нарахування, сплати і подання податкової звітності, зокрема, з податку на прибуток.

Проте податківці забули, що роялті належать до пасивних доходів фізособи, які в підприємницький дохід ФОП-ЄП не потрапляють ( ч. 1 п. 292.1 ПКУ). Відповідно, такі НЕпідприємницькі доходи обкладають за загальними правилами — як для звичайних фізосіб ( п. 177.6 ПКУ).

А оскільки так, то при виплаті роялті ФОП-ЄП податковий агент (яким у даному випадку є юрособа) повинен утримати з них і ПДФО, і військовий збір (лист ГУ ДФС у м. Києві від 27.12.16 р. № 27080/10/26-15-13-02-16 // «БТ», 2017, № 4, с. 6). Що, у свою чергу, надає можливості юрособі (згідно з тим же п. 5 п.п. 140.5.7 ПКУ) не коригувати фінрезультат на суму роялті, виплачених фізособам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі