Теми статей
Обрати теми

«Амністована» нерухомість у зоні АТО: уточнюємо податок на прибуток без штрафів

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

З 01.01.17 р. звільнили від оподаткування (заднім числом) об’єкти нерухомості, що знаходяться в зоні АТО. Отже, суми податку на нерухомість, які були сплачені з 14.04.14 р. по 31.12.16 р., стали надміру сплаченими та підлягають поверненню ( п. 38.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Щоб їх повернути, потрібно подати уточнюючі декларації з податку на нерухомість. Як це зробити — читайте у «БТ», 2017, № 8, с. 10.

Водночас до 2017 року суми податку на нежитлову нерухомість зменшували податок на прибуток ( п. 137.6 ПКУ). Якщо суми «нерухомого» податку тепер мають повернути платнику, то він має уточнити (доплатити) суми податку на прибуток за 2014 — 2016 роки. Зробити це контролери пропонують через механізм виправлення помилок. Про те, як це зробити, читайте у «БТ», 2017, № 12, с. 14.

За загальними правилами ( ст. 50 ПКУ) при виправленні таких помилок слід сплатити самоштраф та пеню за заниження податку на прибуток. А це явно не справедливо, бо жодних помилок платник не припустився.

У листі, що коментується, контролери заявили: оскільки такі виправлення пов’язані із введенням в дію з 01.01.17 р. положень п. 38.6 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, то штрафні санкції та пеня до платника податку на прибуток, який здійснює зазначені вище уточнення, не застосовуються.

Хоча такий висновок не вписується у формальні вимоги ПКУ, з ним можна погодитись.

Обережно! Лист, що коментується, — це індивідуальна податкова консультація. Тому якщо ви також бажаєте не нараховувати штрафні санкції при уточненні даних декларації з податку на прибуток за 2014 — 2016 роки, то радимо вам отримати подібну консультацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі