Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит при безкоштовному імпорті товарів

Який порядок формування податкового кредиту (ПК) з ПДВ при ввезенні на митну територію України товарів у разі їх безоплатного отримання?

ПК звітного періоду складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником ПДВ за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, впродовж звітного періоду, зокрема у зв’язку з ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України ( п. 198.3 ПКУ).

У разі імпорту товарів документом, що засвідчує право на віднесення сум ПДВ до ПК, вважається митна декларація ( п. 201.12 ПКУ). А датою віднесення сум ПДВ у ПК — дата сплати податку з податкових зобов’язань згідно з п. 187.8 ПКУ ( п. 198.2 ПКУ).

Базою обкладення ПДВ для імпортних товарів буде їх договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів з урахуванням мита й акцизного податку, які підлягають сплаті і включаються в ціну товарів ( п. 190.1 ПКУ).

Висновок: платник ПДВ включає суму ПДВ, сплачену при розмитненні імпортних товарів у разі їх безопплатного отримання, до складу ПК на підставі митної декларації, що підтверджує сплату податку.

При цьому він зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ) згідно з п. 198.5 ПКУ, скласти не пізніше за останній день звітного періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну, якщо такі товари призначені / починають використовуватися в неоподатковуваних операціях або не в госпдіяльності такого платника ПДВ (окрім випадків, передбачених п. 189.9 ПКУ).

Зверніть увагу! Раніше податківці дозволяли не нараховувати ПЗ за безкоштовним імпортом за умови, що вартість отриманих товарів включається в собівартість поставлених товарів/послуг, які обкладаються ПДВ (див. «БТ», 2016, № 31, с. 31). Тепер такої вимоги вони не висувають.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.10

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі