Теми статей
Обрати теми

Продаж 50 % валютних надходжень та інші пом’якшення валютних обмежень

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Павленко Олексій

Постановою, що коментується, Нацбанк вніс зміни до своєї постанови від 13.12.16 р. № 410. Ці зміни — черговий крок до пом’якшення тимчасових валютних обмежень. Розглянемо найбільш актуальні нововведення.

1. Обов’язковий продаж валюти. Нацбанк зменшив розмір обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку інвалюти, яка надходить із-за кордону. Відтепер обов’язковому продажу підлягає не 65 %, а 50 % валютних надходжень.

Таке послаблення має сприяти підвищенню експортної діяльності українських підприємств, які мають потребу в імпорті для виробництва продукції, що згодом продається за кордон. Крім того, дозволить зменшити курсові ризики таких підприємств і прискорити проведення зовнішньоторговельних операцій.

2. Купівля-продаж валюти. Нацбанк суттєво збільшив об’єм операцій з купівлі готівкової іноземної валюти або банківських металів однією фізособою в один операційний (робочий) день у межах одного банку (однієї фінансової установи). Раніше одна фізособа мала можливість купити в день інвалюту на суму, що не перевищує в еквіваленті 12 тис. грн. Тепер ця гранична межа зросте до 150 000 грн. на день. Тобто дорівнюватиме межі, перевищення якої змушує банк чи фінансову установу провести обов’язковий фінансовий моніторинг операції.

Постанова, що коментується, набрала чинність з 05.04.17 р. Тобто з цієї дати експортери зможуть отримати на свій рахунок, відкритий у банку, на 15 % більше інвалюти, ніж до цієї дати, а фізична особа в одному місці зможе без проблем купити необхідну їй суму валюти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі