Теми статей
Обрати теми

Декларація про доходи: коли її подавати не потрібно

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Павленко Олексій

У листі, що коментується, податківці пояснили, в яких випадках фізична особа не повинна подавати річну декларацію про майновий стан і доходи. Вони зазначали, що не потрібно звітувати, якщо протягом року ви отримували доходи ( п. 179.2 ПКУ):

• від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

• виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПКУ.

Від себе додамо: податківці згадали не всі випадки, в яких фізособа звільняється від обов’язку подавати декларацію. Так само немає необхідності подавати декларацію у випадку, коли фізособа отримала доходи ( абзаци третій та четвертий п. 179.2 ПКУ):

• від операцій продажу (обміну) майна, дарування, за якими при нотаріальному посвідченні договорів були сплачені податки;

• у вигляді об’єктів спадщини, оподатковуваних за нульовою ставкою та/або з яких сплачено податок на доходи і військовий збір до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Крім того, від обов’язку подавати таку декларацію звільнені:

• неповнолітні або недієздатні особи, які перебували на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець року. За цих осіб декларацію подають та сплачують податок батьки, усиновлювачі, опікуни, піклувальники ( пп. 99.2, 99.3, 179.6 ПКУ);

• особи, які перебувають під арештом або є затриманими та засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

• особи, які перебували в розшуку станом на кінець року;

• особи, які перебували на строковій військовій службі станом на кінець року.

А для тих, хто не потрапив під «амністію», ми розкажемо, як заповнити декларацію в наступному номері.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі