Теми статей
Обрати теми

Куди переселенці подають декларацію про доходи?

До якого органу ДФС переселенцю із тимчасово окупованої території необхідно подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи, у т. ч. з метою реалізації права на податкову знижку: за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території, чи за місцем його реєстрації як тимчасового переселенця?

Податкову декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік у загальному випадку фізособа подає контролюючому органу, в якому перебуває на обліку як платник податків ( п. 49.1 ПКУ).

При цьому податковою адресою визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі ( п. 45.1 ПКУ). Фізособа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Отже, законодавством України не передбачено подання платником податку декларації більше ніж за однією податковою адресою.

Водночас у зв’язку з ситуацією, яка склалася у Донецькій та Луганській областях, функціональні обов’язки з обслуговування платників податків, які перебувають на обліку у територіальних органах, що переміщуються, покладаються у межах компетенції на територіальні органи, які розташовані на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі (розпорядження Кабміну від 07.11.14 р. № 1085-р та наказ ДФСУ від 07.11.14 р. № 256).

Щоб можна було вступати у відносини з податковою за місцем перебування, фізособа-переселенець повинна стати на облік у податковому органі. Для цього їй слід подати податківцям відомості про зміну даних (заяву за формою № 5ДР) протягом місяця з дня виникнення таких змін ( п. 70.7 ПКУ).

Враховуючи це, податківці переконані, що декларацію про доходи переселенець, який вніс відомості про зміну місця проживання, подає до контролюючого органу за місцем його реєстрації як тимчасового переселенця.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 103.24

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі