Теми статей
Обрати теми

За який період можна уточнити земельний податок

Децюра Сергій
Підприємство виявило помилку в розрахунку земельного податку за 2014 рік. Чи можна у 2017 році виправити таку помилку?

Помилку, яка допущена у податковій декларації, можна виправити протягом строку давності, визначеного у ст. 102 ПКУ ( п. 50.1 ПКУ). У загальному випадку — протягом 1095 днів, а щодо контрольованих операцій, визначених ст. 39 ПКУ, — 2555 днів.

Відлік цього строку розпочинають з дня, наступного за останнім днем граничного строку подання податкової декларації.

До відома! Якщо така податкова декларація була подана пізніше, тобто з порушенням граничних строків подання декларації, то строк давності рахується починаючи з дня, наступного за днем її фактичного подання. У випадку подання платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації строк давності за такою податковою декларацією розпочинається з дня подання уточнюючого розрахунку.

Нагадаємо. Такі ж строки встановлені і для донарахування податкових зобов’язань контролерами. Якщо протягом зазначеного строку контролюючий орган не визначає суму грошових зобов’язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов’язання (в тому числі від нарахованої пені), а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.

Однак ми говоримо про земельний податок. Порядок декларування цього податку має свої особливості.

Нагадаємо, що юрособи можуть вибрати один із двох варіантів подання звітності з плати за землю:

1) подати декларацію на поточний рік. Це слід зробити не пізніше 20 лютого поточного року до відповідного органу ДФСУ за місцезнаходженням земельної ділянки ( п. 286.2 ПКУ);

2) замість однієї річної декларації на поточний рік можна щомісяця подавати звітну декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним ( п. 286.3 ПКУ).

Враховуючи це, закономірно виникає запитання: якщо підприємство подало річну декларацію, як у такому випадку відлічується строк давності?

На наш погляд, у цьому випадку строк давності відлічується за загальним правилом, тобто починаючи з дня, що йде за останнім днем граничного строку подання податкової декларації. Пояснюємо це тим, що у ст. 102 ПКУ не передбачено жодних винятків для початку відліку строку давності у випадку, коли декларацію подано на рік наперед.

З цим погоджуються і податківці у категорії 112.05 ЗІР ДФСУ. Вони зазначають, що юрособа має право подати уточнюючу податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендну плату за земельні ділянки державної або комунальної власності) протягом 1095 днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, а якщо така декларація була подана пізніше — за днем її фактичного подання.

Враховуючи це, констатуємо: якщо річну декларацію з плати за землю на 2014 рік було подано вчасно (не пізніше 20.02.14 р.), то строк давності закінчився 20.02.17 р. За вікном зараз квітень 2017 року, тому уточнити річну декларацію з плати за землю за 2014 рік (якщо вона була подана своєчасно) ви вже не зможете. Так само податківці вже не зможуть донарахувати вам податкові зобов’язання за такою декларацією. Для них строк позовної давності рахується так само, як і для вас.

Водночас якщо ви подавали декларацію з плати за землю у 2014 році помісячно, то не все втрачено. У квітні 2017 року ви маєте повне право подати уточнюючі декларації до періодів починаючи з березня 2014 року. Справа в тому, що за березень 2014 року граничний строк подання декларації — 21.04.14 р., відповідно строк давності для виправлення помилки закінчиться тільки 21.04.17 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі