У листі, що коментується, ДФСУ висловилася стосовно оподаткування вартості безкоштовного харчування працівників за принципом «шведського столу».
ЄСВ. Тут податківці дійшли логічного висновку: враховуючи те, що при організації безкоштовного харчування за принципом «шведського столу» неможливо визначити кількість спожитих продуктів кожним працівником, нараховувати ЄСВ не потрібно. Підстава — такий дохід не можна персоніфікувати.
ПДВ. Що ж до ПДВ-обкладення, то контролери були на подив лаконічними. Вони звернули увагу на те, що операції з надання харчування працівникам на безоплатній основі вважаються постачанням (п.п. 4.1.191 ПКУ). А значить:
• на них поширюються загальні правила нарахування ПДВ-зобов’язань ( п. 185.1 ПКУ);
• при здійсненні таких операцій слід орієнтуватися на мінбазу обкладення ПДВ, установлену п. 188.1 ПКУ.
Про це податківці говорили і раніше (див. лист ДФСУ від 23.11.16 р. № 25307/6/99-99-13-02-03-15 // «БТ», 2016, № 50, с. 5). Але тоді вони прямо вказали, що платник ПДВ не повинен нараховувати «компенсуючих» податкових зобов’язань (ПЗ) відповідно до п. 198.5 ПКУ:
1) якщо вартість безкоштовного харчування включалася у вартість товарів/послуг, що оподатковуються ПДВ, — очевидно, що такі витрати пов’язані з оподатковуваними операціями;
2) і навіть якщо вартість послуг з харчування не включалася у вартість продукції, що постачається, безкоштовно передані товари/послуги податківці визнавали такими, що постачаються в межах господарської діяльності. Тому ПЗ нараховуються тільки один раз — згідно з п. 185.1 ПКУ.
Ми підтримували таку справедливу позицію фіскалів.
На жаль, у листі, що коментується, вони вже не говорять про уникнення подвійного оподаткування.
Водночас у ньому немає і фіскальних вимог про подвійні ПЗ, як у листі ДФСУ від 12.01.17 р. № 408/6/99-99-15-03-02-15 // «БТ», 2017, № 9, с. 7.