Теми статей
Обрати теми

Безкоштовний «шведський стіл» для працівників: ЄСВ- і ПДВ-обкладення

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Огай Олена

У листі, що коментується, ДФСУ висловилася стосовно оподаткування вартості безкоштовного харчування працівників за принципом «шведського столу».

ЄСВ. Тут податківці дійшли логічного висновку: враховуючи те, що при організації безкоштовного харчування за принципом «шведського столу» неможливо визначити кількість спожитих продуктів кожним працівником, нараховувати ЄСВ не потрібно. Підстава — такий дохід не можна персоніфікувати.

ПДВ. Що ж до ПДВ-обкладення, то контролери були на подив лаконічними. Вони звернули увагу на те, що операції з надання харчування працівникам на безоплатній основі вважаються постачанням (п.п. 4.1.191 ПКУ). А значить:

• на них поширюються загальні правила нарахування ПДВ-зобов’язань ( п. 185.1 ПКУ);

• при здійсненні таких операцій слід орієнтуватися на мінбазу обкладення ПДВ, установлену п. 188.1 ПКУ.

Про це податківці говорили і раніше (див. лист ДФСУ від 23.11.16 р. № 25307/6/99-99-13-02-03-15 // «БТ», 2016, № 50, с. 5). Але тоді вони прямо вказали, що платник ПДВ не повинен нараховувати «компенсуючих» податкових зобов’язань (ПЗ) відповідно до п. 198.5 ПКУ:

1) якщо вартість безкоштовного харчування включалася у вартість товарів/послуг, що оподатковуються ПДВ, — очевидно, що такі витрати пов’язані з оподатковуваними операціями;

2) і навіть якщо вартість послуг з харчування не включалася у вартість продукції, що постачається, безкоштовно передані товари/послуги податківці визнавали такими, що постачаються в межах господарської діяльності. Тому ПЗ нараховуються тільки один раз — згідно з п. 185.1 ПКУ.

Ми підтримували таку справедливу позицію фіскалів.

На жаль, у листі, що коментується, вони вже не говорять про уникнення подвійного оподаткування.

Водночас у ньому немає і фіскальних вимог про подвійні ПЗ, як у листі ДФСУ від 12.01.17 р. № 408/6/99-99-15-03-02-15 // «БТ», 2017, № 9, с. 7.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі