Теми статей
Обрати теми

«Високодохідний» суб'єкт мікропідприємництва і квартальна фінзвітність

Децюра Сергій, Павленко Олексій
Лист Мінфіну від 21.02.17 р. № 11130-02-2/4779

«Високодохідні» суб’єкти господарювання подають разом з квартальною декларацію з ПНП і квартальну фінзвітність ( п. 137.4 ПКУ). Цю вимогу звичайні підприємства, які складають фінзвітність щокварталу, виконують без проблем.

Водночас є підприємства, які складають лише річну фінзвітність. Наприклад, суб’єкти мікропідприємництва*. Вони можуть бути квартальними платниками ПНП.

* До цієї категорії суб’єктів віднесено юросіб, в яких середня кількість працівників за звітний календарний рік не перевищує 10 осіб та річний дохід не перевищує суму, еквівалентну 2 млн євро, визначену за середньорічним курсом Нацбанку ( ч. 3 ст. 55 ГКУ).

Тому виникає запитання: чи повинні такі суб’єкти взагалі подати фінзвітність при поданні квартальної декларації з ПНП.

Відповідь надав Мінфін у листі, що коментується. Він дійшов висновку, що суб’єкти мікропідприємництва, які є високодохідниками, подають разом із щоквартальною декларацією з ПНП і фінзвітність. При цьому така фінзвітність має бути проміжною (квартальною).

Аргументують вони свої висновки тим, що коли норми будь-яких нормативно-правових актів щодо оподаткування суперечать положенням ПКУ, то верховенство віддається ПКУ ( п. 5.2 ПКУ).

У п.п. «в» п. 137.5 ПКУ не передбачено врахування поділу підприємств на звичайні, малі та мікропідприємства, що прописані у ст. 55 ГКУ. Отже, незалежно від того, до когорти яких суб’єктів віднесено підприємство, на нього поширюються всі правила, передбачені для сплати ПНП, в тому числі і вимога щодо подання щокварталу фінзвітності разом із декларацією з ПНП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі