Теми статей
Обрати теми

Усім гуляти! Не можна працювати!

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці
Директор підприємства вирішив влаштувати працівникам травневі «канікули» з 1 по 9 травня 2017 року включно. Як такі «канікули» оформити документально? Чи можна в цьому випадку виплатити зарплату за другу половину квітня заздалегідь (не 5 травня, а 28 квітня)? Давайте розбиратися.

Що тут сказати? Молодець ваш директор! По-доброму вам заздримо і пропонуємо можливі варіанти оформлення таких «канікул».

Варіант 1 — «щорічновідпустковий». Якщо всі працівники, як і їх директор, раді відпочити на травневі свята, вони можуть подати роботодавцеві заяви з проханням надати щорічну відпустку тривалістю 6 календарних днів з 3 травня 2017 року. У цей період підприємство працювати не буде, а працівники насолоджуватимуться відпочинком.

Зверніть увагу: можливість ділення щорічної відпустки на частини передбачена ч. 1 ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Так, на прохання працівника і з відома роботодавця щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна частина такої відпустки складатиме не менше 14 календарних днів.

При цьому невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівникові:

• до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка;

• з будь-якого дня тижня, незалежно від того, у який із днів тижня закінчилася попередня невикористана її частина.

Варіант 2 — «особливовідпустковий». Роботодавець може передбачити в колективному договорі щорічне надання працівникам оплачуваної відпустки з 3 травня на 6 календарних днів, яка надається понад щорічну відпустку.

І нехай вас не бентежить, що такий вид відпустки не вказаний у ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки. Можливість його встановлення в колективному договорі передбачена ч. 2 ст. 4 цього Закону.

Щоб піти в «міжсвяткову» відпустку, працівник подає роботодавцеві заяву, а останній видає відповідний наказ (розпорядження).

Варіант 3 — «нормозменшувальний». Роботодавець може надати працівникам додаткові вихідні дні в травні 2017 року — 3, 4, 5 і 8 травня. У цьому випадку норма тривалості робочого часу на травень зменшиться за рахунок збільшення кількості вихідних днів. Але працівники, відпрацювавши встановлену ним норму, отримають свою зарплату в повному обсязі.

Важливо! Введення додаткових вихідних днів у травні є, по суті, зміною режиму роботи, тобто зміною істотних умов праці.

Про таку зміну працівників потрібно попередити не пізніше ніж за два місяці (див. ч. 3 ст. 32 КЗпП). Якщо ви цього не зробили, вихід один — отримаєте згоду всіх працівників на такі дії. Думаємо, вони вам не відмовлять. У цьому випадку двомісячного терміну попередження дотримуватися не потрібно.

А ось варіанти, які ображають працівників, наприклад відпустка «за свій рахунок», ми вам пропонувати не будемо.

Ну і на закінчення запитання з перенесенням дати виплати зарплати на більш ранній строк.

Якщо ви використовуєте варіанти 1 і 2, то вам доведеться виплатити відпускні за 3 календарні дні до початку відпустки ( ч. 3 ст. 115 КЗпП, лист Мінпраці від 26.06.09 р. № 155/13/116-09). Разом з відпускними сміливо виплачуйте зарплату за другу половину квітня. Законодавством це не заборонено.

А якщо підприємство вирішило скористатися варіантом 3? У цьому випадку день, установлений для виплати зарплати за другу половину місяця (5 травня), у вас збігається з одним із цих вихідних днів.

При такому варіанті розвитку подій не лише можна, але і потрібно зарплату за другу половину місяця виплатити до початку додаткових вихідних, на які припадає дата виплати зарплати.

Адже зарплату необхідно виплачувати в робочі дні. При цьому якщо день виплати заробітної плати збігся зі святковим, неробочим або вихідним днем, заробітна плата виплачується напередодні ( ч. 2 ст. 115 КЗпП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі