Теми статей
Обрати теми

Гроші на ПДВ-рахунок надійшли із запізненням не з вини платника? Покарання не буде

Чи передбачена відповідальність за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), якщо кошти на електронний рахунок у СЕА несвоєчасно перераховані не з вини платника?

Звичайно, відповідальність платника податків за порушення строків реєстрації ПН та/або РК у ЄРПН прописана в ст. 1201 ПКУ.

Проте якщо в порушенні строку зарахування податків до бюджетів або державних цільових фондів винен банк або Казначейство, у якому відкриваються ПДВ-рахунки в СЕА, — саме такий орган несе відповідальність. А саме ( п. 129.6 ПКУ):

• сплачує пеню за кожен день прострочення, включаючи день сплати, і штрафні санкції;

• а також несе іншу відповідальність за порушення порядку своєчасного і повного внесення податків, зборів, платежів до бюджету або державного цільового фонду.

При цьому сам платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасне або не в повному обсязі перерахування таких податків, зборів, включаючи нараховану пеню або штрафні санкції.

До того ж не вважається порушенням строку перерахування податків, зборів, платежів з вини банку порушення, здійснене внаслідок регулювання НБУ економічних нормативів такого банку, що призводить до нестачі вільного залишку коштів на такому кореспондентському рахунку ( п. 129.7 ПКУ).

Якщо в майбутньому банк відновлює платоспроможність, відлік строку зарахування податків, зборів та інших платежів починається з моменту такого відновлення.

Висновок: якщо кошти на ПДВ-рахунок у СЕА несвоєчасно перераховані не з вини платника, у зв’язку з чим ПН/РК потрапила в ЄРПН несвоєчасно, до такого платника не застосовується відповідальність, передбачена ст. 1201 ПКУ.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.30

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі