Теми статей
Обрати теми

Переплата з податку на прибуток не зараховується в оплату дивідендного авансу

Чи враховується наявна переплата з податку на прибуток (ПНП) підприємств в оплату авансового внеску ПНП, нарахованого на суму дивідендів?

Згідно з п.п. 57.11.1 ПКУ у разі ухвалення рішення про виплату дивідендів платник ПНП — емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить означені виплати власникові таких корпоративних прав незалежно від того, є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними ст. 137 ПКУ, чи ні.

Згідно з п.п. 57.11.2 ПКУ (окрім випадків, передбачених п.п. 57.11.3 ПКУ) емітент корпоративних прав, що приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує і вносить до бюджету авансовий внесок з ПНП. Указаний авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

Враховуючи те, що сплата за кожним видом платежу і за кожним кодом виду оплати повинна оформлятися окремим платіжним документом, при заповненні розрахункових документів платники податків у полі «Призначення платежу» вказують коди видів сплати:

«101» — окремо для суми грошового зобов’язання;

«125» — для авансових внесків, нарахованих на суму дивідендів і прирівняних до них платежів.

Тобто сплата ПНП і авансових внесків, нарахованих на суму дивідендів, здійснюється з різними кодами виду оплати.

При цьому залік наявної переплати ПНП в оплату авансового внеску з ПНП при виплаті дивідендів не передбачений.

Проте платник податків може повернути суми грошового зобов’язання на підставі заяви про таке повернення впродовж 1095 днів з дня виникнення помилково та/або надмірно сплаченої суми ( п. 43.3 ПКУ).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 102.24

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі