Теми статей
Обрати теми

Дивіденди: учора по 18, сьогодні по 9

Соломіна Марія
Чи можна повернути переплачені суми ПДФО, нараховані за ставкою 18 % у 2017 році при виплаті дивідендів?

Ми вже писали про те, що в результаті технічної помилки законотворці відклали вступ половинної ставки ПДФО (9 %) для обкладення дивідендів, що виплачуються неплатниками податку на прибуток.

І ось, нарешті, ця помилка усунена Законом України від 23.03.17 р. № 1989-VIII (див. с. 5 цього номера). Причому «заднім» числом!

Що робити із цим щастям, якщо ви вже нарахували, виплатили дивіденди, а головне, утримали і сплатили з них ПДФО за ставкою 18 %? Вважаємо, що в такому разі вам потрібно провести добровільний перерахунок з ПДФО і визначити суму надмірно утриманого ПДФО.

У бухгалтерському обліку суму переплати ПДФО, що підлягає поверненню засновникові, відобразіть таким чином: Дт 671 — Кт 641/ПДФО методом «червоне сторно».

Далі (1) чекаєте, коли одержувачеві дивідендів будуть знову нараховані дивіденди і (2) на суму переплати, що виникла, зменшуєте суму нарахованого податкового зобов’язання за відповідний місяць.

Тобто просто взяти і повернути одержувачеві дивідендів надмірно утриманий податок не вийде. Тут працює «механізм зменшення зобов’язань»: є оподатковувані ПДФО доходи — на суму переплати зменшуйте зобов’язання, немає оподатковуваних доходів — чекайте, коли з’являться.

Результат перерахунку (переплати) відображайте в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, сформованому за той звітний квартал, у якому задіяли «механізм зменшення зобов’язань». Як саме? Показники граф 4а «Сума нарахованого податку» і 4 «Сума перерахованого податку» зменшуйте на суму «зарахованого» в цьому кварталі ПДФО.

Сподіваємося, що незабаром ДФСУ також висловить свою думку із цього питання.

Зазначимо, що суб’єкти господарювання — платники податку на прибуток обкладають «звичайні» дивіденди за ставкою 5 %. Тут без змін.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі