Теми статей
Обрати теми

Не подали «дублюючу» декларацію — коли можна залишитись платником єдиного податку

Чи передбачена відповідальність, якщо суб’єкт господарювання для набуття або підтвердження статусу платника єдиного податку групи 4 подав до контролюючих органів або загальну, або звітну(і) податкову(і) декларацію(ї) та чи можуть такі суб’єкти бути платниками єдиного податку групи 4?

Платники єдиного податку групи 4 — це сільгосптоваровиробники, у яких частка сільгосптоваровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 % ( п.п. 4 п. 291.4 ПКУ).

Сільгосптоваровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку групи 4 подають до 20 лютого поточного року ( п.п. 298.8.1 ПКУ):

загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), — контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки — контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки;

• розрахунок частки сільгосптоваровиробництва — контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок;

• відомості (довідку) про наявність земельних ділянок — контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Водночас платники єдиного податку групи 4 самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік ( п.п. 295.9.1 ПКУ).

Таким чином, для набуття (підтвердження) статусу платника єдиного податку групи 4 сільськогосподарським товаровиробникам необхідно дотримуватись певних умов, а саме: мати у наявності земельні ділянки відповідного призначення; частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік не повинна бути меншою 75 %; подати не пізніше 20 лютого до контролюючих органів загальну та звітні декларації з додатками.

З огляду на викладене суб’єкти господарювання, які вже на початок звітного року перебували на обліку у контролюючих органах як платники єдиного податку групи 4, для підтвердження статусу зазначеного платника мають подати до контролюючих органів загальну та звітні податкові декларації з додатками.

Порушення порядку подання податкових декларацій, зокрема неподання або подання декларацій після визначеного ПКУ граничного терміну, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 грн. ( п. 120.1 ПКУ).

Щодо суб’єктів господарювання, які на початок звітного року не перебували на обліку у контролюючих органах як платники єдиного податку групи 4 та подали до контролюючих органів до 20 лютого (включно) неповний пакет документів, передбачених п.п. 298.8.1 ПКУ (або загальну або звітну(і) податкові декларації), не можуть набути статусу платника єдиного податку групи 4.

Таким чином, до таких суб’єктів господарювання не застосовується дія п. 120.1 ПКУ в частині застосування штрафів за неподання загальної або звітної(их) податкових декларацій платника єдиного податку групи 4.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 108.04

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі