Теми статей
Обрати теми

Новий власник нерухомості платить за землю тільки після оформлення договору оренди на себе

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Солошенко Людмила, Бєлєвцова Людмила
Лист ДФСУ від 04.08.17 р. № 1507/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці вкотре розглянули питання про сплату орендної плати за землі державної чи комунальної власності під проданою нерухомістю.

Вони зазначили, що право оренди земділянки під нерухомістю, право власності на яку перейшло за договором, може виникати за умови, що договір про перехід права власності на нерухомість передбачає й припинення договору оренди.

В іншому випадку податкові зобов’язання з орендної плати за договором оренди землі між новим власником нерухомості та органом місцевого самоврядування виникнуть з дня державної реєстрації такого договору.

До відома! Податківці і раніше дотримувалися такого підходу. Зокрема, у листі ДФСУ від 12.06.17 р. № 595/6/99-99-12-02-03-15/ІПК // «БТ», 2017, № 27-28.

Формально тут все правильно. Земельні обов’язки нового власника виникають тільки після оформлення на нього договору оренди. Хоча це несправедливо. Адже саме він користується земельною ділянкою, а податок за нього сплачує екс-власник нерухомості.

Виникає закономірне запитання: чи має новий власник нерухомості компенсувати попереднику такі витрати?

Податківці цілком справедливо вважають, що це питання не в їх компетенції. Його мають вирішити між собою новий і старий власники нерухомості. Наприклад, укласти договір про компенсацію таких витрат.

Зауважимо! Якщо провести паралелі з компенсацією аналогічних витрат при оренді нерухомості*, то постає питання про обкладення ПДВ такої операції. Хоча можна знайти консультації, в яких контролери заявляли, що тут немає постачання, а тому ПДВ не нараховується ( лист ДФСУ від 19.01.16 р. № 908/6/99-99-19-03-02-15). Проте без індивідуальної консультації з цього приводу безпечніше нарахувати ПДВ.

* Див. статтю «Оренда нерухомості: чи нараховувати ПДВ на компенсацію витрат?» // «БТ», 2017, № 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі