Теми статей
Обрати теми

Аграрій, який перейшов на загальну систему з 01.01.17 р., звітує за звичайний календарний рік

Децюра Сергій
З якого звітного (податкового) періоду сільськогосподарський товаровиробник, який з 01.01.17 р. перейшов зі сплати єдиного податку групи 4 на загальну систему оподаткування, може застосовувати річний податковий період, установлений для виробників сільськогосподарської продукції?

Під завісу деклараційної кампанії з податку на прибуток аграріїв* податківці, схоже визначились із застосуванням у 2017 році сільгосппідприємствами спеціального звітного періоду (з 1 липня минулого року по 30 червня поточного року), передбаченого п.п. 137.4.1 ПКУ. Відповідна консультація з’явилась у підкатегорії 102.23.01 ЗІР ДФСУ.

* Див. статтю «Податок на прибуток аграріїв: час подавати декларацію» // «БТ», 2017, № 33.

Нагадаємо. Для виробників сільськогосподарської продукції встановлено річний податковий (звітний) період ( п. 137.5 ПКУ).

Крім того, у п.п. 137.4.1 ПКУ передбачено, що виробники сільськогосподарської продукції, визначеної ст. 209 ПКУ, можуть обрати річний податковий (звітний) період, що починається з 1 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року. Для цілей оподаткування податком на прибуток до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, належать підприємства, дохід яких від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 % загальної суми доходу.

Водночас п.п. 4 п. 2 розд. XIX «Прикінцеві положення» ПКУ встановлено, що з 01.01.17 р. ст. 209 ПКУ, яка регламентувала дію спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, втратила чинність.

Отже, з 01.01.17 р. ПКУ не визначено, яка продукція вважається сільськогосподарською для цілей оподаткування податком на прибуток.

З урахуванням зазначеного, податківці роблять висновок:

• виробники сільськогосподарської продукції, які обрали річний податковий (звітний) період, що почався з 01.07.16 р., продовжують застосовувати такий звітний період до 30.06.17 р. та обчислювати податок на прибуток у порядку, установленому для таких сільгоспвиробників;

• з 01.07.17 р. виробники сільськогосподарської продукції не можуть застосовувати річний податковий (звітний) період, передбачений п.п. 137.4.1 ПКУ, оскільки відсутні критерії сільськогосподарської продукції для цілей оподаткування податком на прибуток.

Зазначену позицію ДФСУ підтверджує і Мінфін у листі від 23.06.17 р. № 11210-09-10/16781 (ср. ).

Від себе додамо, що податківці фактично визнали, що у 2017 році для аграріїв, які з початку цього року стали платниками податку на прибуток, діє лише один звичайний річний звітний період (з 1 січня по 31 грудня). Спецперіод вони обрати не можуть. Отже, їм не потрібно звітувати до 30.08.17 р. за другу половину «специфічного» сільськогосподарського року.

Слід зауважити, що закінчення ери «специфічного» сільськогосподарського звітного року пов’язане із суто технічною помилкою законодавців, які, виключивши із ПКУ ст. 209, забули прибрати посилання на неї із п.п. 137.4.1.

Раніше контролери не вбачали в цьому проблеми. У своїх роз’ясненнях щодо строків звітування аграріїв вони говорили про виробників сільськогосподарської продукції, визначеної п. 2.15 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.04 р. № 1877-IV (див. підкатегорію 102.23.01 ЗІР ДФСУ). Тепер про такий підхід вони не згадують.

Вочевидь, подальша доля «специфічного» сільгоспдарського періоду залежатиме від законотворців. Якщо вони виправлять свою помилку, то такий звітний період може повернутись. Якщо ні — аграріям у подальшому доведеться звітувати уже за «звичайний» календарний рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі