Теми статей
Обрати теми

«Комп’ютерна» ПДВ-пільга: нюанси застосування від ДФСУ

Біляєва Олена, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бєлєвцова Людмила
Лист ДФСУ від 10.11.17 р. № 2584/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Платникам ПДВ, тісно пов’язаним з постачаннями програмної продукції, добре відомо, що такі операції тимчасово (з 01.01.13 р. до 01.01.23 р.) звільнені від обкладення ПДВ (п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

При цьому до програмної продукції належать:

• як результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

• так і криптографічні засоби захисту інформації.

Що таке комп’ютерна програма, визначити не складно. Згідно із Законом України «Про авторське право і суміжні права» від 23.12.93 р. № 3792-XII це набір інструкцій у вигляді слів, цифр, кодів, схем, символів або у будь-якому іншому вигляді, виражених у формі, придатній для прочитування комп’ютером, які приводять його в дію для досягнення певної мети або результату.

До компонентів же комп’ютерної програми належать частини програмного забезпечення, які можуть бути частинами (модулями), на основі та/або за допомогою яких створюється певна програма, та/або діяти як самостійні комп’ютерні програми.

А ось що стосується послуг, пов’язаних з такою продукцією, то в ПДВ-обкладенні таких операцій є ряд нюансів, на які і звернули увагу фіскали в листі, що коментується.

1. Якщо в результаті постачання послуг, пов’язаних із програмною продукцією, відбуваються якісь зміни в такій програмній продукції (у тому числі оновлення, удосконалення, модернізація і виправлення помилок), то такі операції розглядаються як операції з постачання окремих компонентів (елементів) програмної продукції і звільняються від обкладення ПДВ відповідно до п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ*.

* На цьому податківці акцентували увагу і раніше (у своєму листі від 11.09.17 р. № 1892/6/99-99-15-03-02-15/ІПК) // «БТ», 2017, № 40).

Важливо! Цей режим ПДВ-звільнення поширюється не на осіб, а на операції. Не має значення кількість етапів постачання програмної продукції від особи, яка її створила, до останнього покупця, якщо на цих етапах відбувається перехід права власності на програмну продукцію (згідно з угодою про передачу виняткових майнових прав інтелектуальної власності). Тому на усіх етапах у ряді постачань програмної продукції операції з такого постачання звільняються від обкладення ПДВ.

2. У випадку якщо технічна підтримка (установка, налаштування, тестування, виявлення і усунення недоліків) програмної продукції (комп’ютерних програм), яка проводиться її виробником, є складовою постачання програмної продукції, то операції з постачання цієї продукції, до складу вартості якої входять послуги з техпідтримки програмної продукції (комп’ютерних програм), звільняються від обкладення ПДВ.

Увага! Якщо послуги з техпідтримки (установка, налаштування, тестування, виявлення і усунення недоліків) програмної продукції (комп’ютерних програм) не входять до складу вартості програмної продукції і поставляються не її виробниками, то вони обкладаються ПДВ у загальному порядку за основною ставкою ПДВ (20 %).

3. Операції з постачання окремих компонентів програмної продукції, на основі або за допомогою яких створюється певна програмна продукція або які можуть діяти як самостійні комп’ютерні програми, звільняються від обкладення ПДВ.

4. Операції з постачання послуг з розробки програмної продукції або її компонентів, якщо виконавці таких послуг не набувають права власності на таку програмну продукцію в процесі її створення, а після завершення виконання таких послуг права власності на готову програмну продукцію (її компоненти) набуде замовник, обкладаються ПДВ в загальному порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі