Теми статей
Обрати теми

У середині року сільгоспчастка менша 75 %: коли розпрощатись з єдиним податком групи 4?

Біляєва Олена, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бєлєвцова Людмила
Лист ДФСУ від 20.11.17 р. № 2668/ІПК/12-32-12-04-01

Щоб обрати єдиний податок (ЄП) групи 4, суб’єкт господарювання має відповідати певним критеріям (п.п. 4 п. 291.4 ПКУ). Одним із таких критеріїв є частка сільгосптоваровиробництва на рівні не менше 75 %.

Інколи підприємству не вдається протягом року втриматися на цій межі. Якщо так сталося, то виникає запитання: чи має право аграрій після цього перебувати на ЄП?

Відповідь на це запитання надали контролери у листі, що коментується. Вони заявили, що коли в аграрія посеред року сільгоспчастка (питома вага виручки від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки, у загальній сумі валового доходу) стає меншою за 75 %, то він не зобов’язаний відразу переходити на загальну систему.

Річ у тому, що розрахунок сільгоспчастки, на підставі якого приймається рішення щодо права аграрія перебувати на ЄП групи 4, проводиться за результатами минулого податкового року наростаючим підсумком (п.п. 4 п. 291.4 ПКУ).

Таким чином, аграрій зобов’язаний покинути лави єдиноподатників і перейти на загальну систему тільки в тому випадку, якщо сільгоспчастка за результатами звітного року буде менша 75 %. При цьому переходи на загальну систему він буде з 01.01.18 р.

Отже, покидати лави єдиноподатників групи 4 посеред року аграрій не зобов’язаний, не тільки коли в нього один раз на рік сільгоспчастка не дотягла до 75 %, а й навіть тоді, коли він бачить, що і на кінець року вона не дотягне до 75 %.

Водночас якщо аграрій забажає, то зможе самостійно відмовитися від спрощеної системи (п.п. 298.2.2 ПКУ). Але змусити його це робити до кінця поточного року ніхто не може.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі