Теми статей
Обрати теми

Чому виникає показник «Override» у Витягу із СЕА?

З яких причин у Витягу із СЕА виникає показник «Override» і які дії платник ПДВ повинен вчинити щоб уникнути впливу такого показника на суму податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН)?

Показник ∑Перевищ є однією зі складових формули, за якою розраховується сума податку, на яку платник податків має право зареєструвати в ЄРПН податкові накладні (ПН) та/або розрахунки коригування (РК) (∑Накл). Тобто реєстраційного ліміту (РЛ).

Показник ∑Перевищ відображає загальну суму перевищення податкових зобов’язань (ПЗ), вказаних платником ПДВ у наданих податкових деклараціях (з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них), над сумою ПДВ, що міститься у складених таким платником ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Вона визначається як різниця між: сумами ПЗ за операціями з постачання товарів (послуг) і отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, і їх подальшого коригування згідно зі ст. 192 ПКУ, що декларуються платником у ПДВ-деклараціях (з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них), і сумами ПДВ, вказаними платником ПДВ в ПН, складених за такими операціями (у тому числі ПН, які не видаються одержувачу, а також складених при отриманні послуг від нерезидента, місцем постачання яких є митна територія України), і РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Формування показника ∑Перевищ здійснюється автоматично для кожного платника ПДВ за кожен звітний період починаючи з 01.07.15 р., тобто враховується ПДВ-звітність починаючи з податкової звітності за липень 2015 року і ПН/РК, складені починаючи з 01.07.15 р.

Перерахунок показника ∑Перевищ здійснюється кожного разу при:

• поданні декларації з ПДВ/ уточнюючого розрахунку (УР) за вказані періоди на дату такого подання та/або

• реєстрації в ЄРПН ПН/РК, складених за вказані періоди на дату такої реєстрації.

При розрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується РЛ такого платника.

При цьому якщо платник податків своєчасно не зареєстрував в ЄРПН ПН і, відповідно, не зменшив РЛ на суму ПДВ, вказану в таких ПН, то після подання ПДВ звітності за відповідний звітний період, в якому задекларовані ПЗ, відображені в незареєстрованій ПН, РЛ платника зменшується на суму ПДВ, вказану в такій ПН.

Після реєстрації «несвоєчасних» ПН в ЄРПН в СЕА ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника ∑Перевищ за звітний період, в якому була складена така ПН, і РЛ з урахуванням сум ПДВ, вказаних в таких ПН.

Якщо в платника ПДВ виникли розбіжності між показниками ПДВ-звітності за відповідний звітний період (з урахуванням поданих УР), і сумою ПДВ, яка міститься у складених у відповідному періоді ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, платникові ПДВ слід перевірити правильність декларування суми ПЗ, вказаних у поданих ПДВ-деклараціях за відповідний період.

При цьому слід мати на увазі, що ПН і «збільшуючі» РК відображаються в ПДВ-звітності того звітного періоду, в якому вони складені (незалежно від дати їх реєстрації в ЄРПН). При складанні і своєчасній реєстрації в ЄРПН «зменшуючого» РК постачальник зменшує ПЗ на підставі такого РК у ПДВ-декларації того звітного періоду, в якому він виписаний, якщо з порушенням установлених строків реєстрації — у періоді реєстрації РК в ЄРПН.

У разі розбіжності між показниками ПДВ-звітності і даними ЄРПН платник ПДВ повинен його виправити з допомогою УР за відповідні звітні періоди та/або зареєструвати в ЄРПН відповідні ПН/РК.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.17

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі