Теми статей
Обрати теми

Податкова підтримка кінематографу

Кравченко Дар’я, Ушакова Лілія, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Закон України від 07.11.17 р. № 2176-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні»

Податок на прибуток. Закон України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» від 23.02.17 р. № 1977-VIII (далі — Закон № 1977) передбачає, зокрема, надання державних субсидій для покриття частини кваліфікованих витрат, здійснених суб’єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму.

Відтепер цим суб’єктам дозволено зменшувати фінрезультат на суму отриманих субсидій (п.п. 140.4.4 ПКУ). Але при цьому треба збільшити фінрезультат на суму витрат, понесених у поточному звітному періоді за рахунок раніше отриманих субсидій (у межах суми такої субсидії) (п.п. 140.5.13 ПКУ).

Роялті. Для українських суб’єктів кінематографії уточнили, що у випадках, коли вони виплачують роялті нерезидентам за субліцензійними договорами на використання або за надання права на використання аудіовізуальних творів (у тому числі фільмів), а також авторського права та/або суміжних прав, що використовуються при виробництві (створенні) аудіовізуальних творів (у тому числі фільмів), такі нерезиденти вважаються бенефіціарними (фактичними) одержувачами (власниками) таких роялті (п. 103.3, п.п. 2 п.п. 140.5.7 ПКУ).

Суб’єкти кінематографії при виплаті роялті нерезидентам у вказаних випадках:

1) не застосовують збільшуючу різницю з п.п. 2 п.п. 140.5.7 ПКУ;

2) мають право застосовувати звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України про уникнення подвійного оподаткування (п. 103.2 ПКУ).

Також коригування торкнулися збільшуючої різниці з п.п. 3 п.п. 140.5.7 ПКУ (на суму витрат на виплату роялті нерезидентам за об’єктами, права інтелектуальної власності на які вперше виникли в резидента України). Встановлено, що ця різниця не застосовується при нарахуванні суб’єктом кінематографії роялті за використання таких об’єктів права інтелектуальної власності, як фільми, літературні твори, музичні твори, твори образотворчого мистецтва, фотографічні твори, фонограми, відеограми.

Важливо! Серед винятків — випадки, коли український суб’єкт кінематографії передав або здійснив відчуження майнових авторських або суміжних прав, що належать йому, на вказані твори нерезиденту, а потім виплачує роялті за використання цих об’єктів. У цих випадках застосовувати збільшуючу різницю з п.п. 3 п.п. 140.5.7 ПКУ потрібно.

Доходи нерезидентів. Субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, передбачених Законом № 1977, не включаються в дохід нерезидента (п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ).

ПДВ. Подовжена до 01.01.23 р. і трохи підкоригована ПДВ-пільга для національних фільмів з п. 12 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Зокрема, тепер під ПДВ-звільнення підпадають також постачання робіт/послуг з виготовлення архівного комплекту вихідних матеріалів національних фільмів і фільмів, створених на території України, зі збереження, відновлення і реставрації національної кінематографічної спадщини. А ось роботи/послуги із субтитрування і тиражування іноземних фільмів з українськими субтитрами з-під ПДВ-пільги випали.

Також до 2023 року для суб’єктів кінематографії введені додаткові ПДВ-звільнення п. 131 і п. 61 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

ПДФО. Не вважається додатковим благом і не включається в дохід фізичної особи сплачена суб’єктом кінематографії вартість таких товарів і послуг: проїзду, проживання, харчування, охорони, страхування, медобслуговування, тренування, навчання, які пов’язані з участю фізичної особи у виробництві аудіовізуальних творів, якщо це передбачено умовами договору та/або режисерським сценарієм твору (п.п. «б» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Закон, що коментується, набуває чинності в частині:

ПДВ і ПДФО — з 03.12.17 р.;

податку на прибуток — з 01.01.18 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі