Теми статей
Обрати теми

Наближається цукерково-подарунковий період!

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, Солошенко Людмила, податковий експерт
Розмова з дочкою
. — Мамо, а Дід Мороз насправді існує?
— Так, існує.
— Тоді я йому (!) на Новий рік замовлю планшет, щоб ви з татком грошей зекономили.
Ну а поки мами з татами «економлять», бігаючи магазинами за новорічно-різдвяними подарунками, добрий роботодавець і славна профспілка також можуть приміряти на себе ризу святого Миколая або шубу Діда Мороза. Ми зі свого боку теж осторонь не залишимося і розповімо вам, як «провести» подарунки по підприємству (профспілці) з мінімальним податковим навантаженням.

Роботодавець поздоровляє працівників

Документальне оформлення. Якщо гарний настрій у комплекті з негрошовим подарунком працівникам дарує роботодавець, то у нього мають бути:

1) наказ (розпорядження) про видачу подарунків;

2) документи на придбання подарунків (договір, накладна тощо);

3) відомість видачі подарунків з підписами одержувачів;

4) акт списання.

Якщо подарунок у грошовій формі, то досить буде відповідного наказу (розпорядження).

ПДФО. Тут уся увага на «подарунковий» п.п. 165.1.39 ПКУ. Він виводить із складу оподатковуваних доходів негрошові подарунки, вартість яких не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Виходить, якщо згідно з «подарунковим» наказом (розпорядженням) дохід у вигляді подарунка надають (нараховують, видають) працівникам у 2017 році, повз оподаткування «пролетять» негрошові подарунки вартістю, що не перевищує 800 грн. (з розрахунку на місяць).

Причому зверніть увагу, для цілей оподаткування вартість негрошового подарунка визначають за звичайними цінами відповідно до ст. 39 ПКУ. А якщо вартість негрошового подарунка перевищить неоподатковувану суму? Тоді різниця між цими двома сумами, збільшена на «натуральний» коефіцієнт*, перетвориться для працівника на оподатковуваний дохід у вигляді додаткового блага (див. п.п. 164.2.17, п. 164.5, абзац другий п.п. 174.6 ПКУ).

* До речі, при ставці 18 % «натуральний» коефіцієнт дорівнює 1,219512.

З негрошовими подарунками розібралися. Скажемо кілька слів про подарунки не в коробці, а в конверті, тобто про подарунки у грошовій формі.

Якщо роботодавець обдаровує грошима усіх або більшість працівників, то, як правило, такий «жест доброї волі» оформлюють у вигляді премії. Святкова премія увійде до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат на підставі п.п. 2.3.2 Інструкції № 5**, отже, потрапить і до бази обкладення ПДФО.

** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

Якщо роботодавець хоче заохотити лише окремих працівників підприємства (одного-двох), то можна розглянути варіант надання нецільової благодійної допомоги.

Якщо сума такої допомоги, наданої роботодавцем-резидентом своєму працівникові, не перевищить сукупно за звітний рік граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2017 році — 2240 грн.), то вона не обкладатиметься ПДФО (див. п.п. 170.7.3 ПКУ).

При цьому сума перевищення над неоподатковуваною величиною увійде до складу оподатковуваного доходу на підставі п.п. 164.2.20 ПКУ. Ну і про відображення усіх перерахованих виплат у формі № 1ДФ. У розділі I Податкового розрахунку:

• не оподатковуваний на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ негрошовий подарунок (його частину) відображаємо з ознакою доходу «160»;

• оподатковуваний негрошовий подарунок (його частину) — з ознакою доходу «126»;

• подарунок-премію працівникові — у загальній сумі зарплати з ознакою доходу «101»;

• не оподатковувану на підставі п.п. 170.7.3 ПКУ нецільову благодійну допомогу (її частину) — з ознакою доходу «169»;

• частину нецільової благодійної допомоги, що перевищує неоподатковувану межу, — з ознакою доходу «127».

Військовий збір. Тут усе просто. До бази обкладення ВЗ увійдуть лише ті святкові виплати, перелічені вище, які входять до бази обкладення ПДФО. Якщо виплата не обкладається ПДФО (наприклад, негрошовий подарунок, вартість якого не перевищує 800 грн.), то і ВЗ з неї утримувати не треба (див. пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Зауважимо: податківці наполягають, що до бази обкладення ВЗ негрошові подарунки потрапляють без застосування «натурального» коефіцієнта.

Що стосується Податкового розрахунку, то в його розділі II за рядком «Військовий збір» треба відобразити як оподатковувані, так і не оподатковувані ВЗ доходи, які були нараховані/виплачені (надані) фізичним особам у звітному кварталі.

ЄСВ. Тут орієнтири — Інструкція № 5 і Перелік № 1170*. І вони нам говорять, що:

* Перелік видів виплат, здійснюваних за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затверджений постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170.

• вартість подарунків (як у грошовій (премій до свята), так і в натуральній формі) входить до складу заробітної плати працівника на підставі п.п. 2.3.2 Інструкції № 5. Отже, ЄСВ не уникнути. Причому вартість подарунка (сума премії) значення не має. У Звіті з ЄСВ подарунковий дохід відображається у складі заробітної плати;

• сума нецільової благодійної допомоги є різновидом матеріальної допомоги разового характеру. Вона не включається до фонду оплати праці (п.п. 3.31 Інструкції № 5). Крім того, така допомога вказана в Переліку № 1170 серед виплат, з яких не стягують ЄСВ. У Звіті з ЄСВ нецільову благодійну допомогу не відображаємо.

Приклад 1. Працівнику в грудні 2017 року надали нецільову благодійну допомогу в сумі 3000 грн.

Розрахуємо суму ПДФО: (3000 грн. - 2240 грн.) х 18 % : 100 % = 136,80 грн.

Сума ВЗ дорівнює: (3000 грн. - 2240 грн.) х 1,5 % : 100 % = 11,40 грн.

ЄСВ на суму допомоги не нараховуємо, оскільки вона не входить до фонду оплати праці.

На руки працівник отримає нецільову благодійну допомогу в сумі: 3000 грн. - 136,80 грн. - 11,40 грн. = 2851,80 грн.

Приклад 2. Згідно з наказом роботодавця працівникові підприємства в грудні 2017 року був наданий негрошовий подарунок вартістю 600 грн. з ПДВ (звичайна ціна).

Оскільки вартість негрошового подарунка (600 грн.) не перевищує не оподатковувану на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ величину (у 2017 році — 800 грн.), то ні ПДФО, ні ВЗ з неї не утримуємо.

Для цілей ЄСВ подарунок — це зарплата. Тому з його вартості підприємство сплатить ЄСВ у сумі: 600 грн. х 22 % : 100 % = 132 грн.

Податок на прибуток. У бухгалтерському обліку вартість подарунків (чи то у складі ФОП: Дт 23, 91, 92, 93 — Кт 661, чи то як нецільова благодійна допомога: Дт 949 — Кт 685) потрапляє у бухвитрати. Тому в податковоприбутковому обліку через бухвитрати на загальних підставах зменшує фінрезультат — об’єкт оподаткування. При цьому жодні коригування, скажімо, унаслідок «негосподарності», ані високодохідникам, ані малодохідникам не загрожують.

Тим паче, що для цього не передбачено жодних «коригувальних» рядків у «різничному» додатку РІ. Приємно, що з можливістю відображення в податковоприбутковому обліку витрат, не пов’язаних з госпдіяльністю, згодні і податківці (категорія 102.13 ЗІР ДФСУ, лист ДФСУ від 25.03.16 р. № 6577/6/99-99-19-02-02-15).

До того ж при подарунках працівникам (фізичним особам) не загрожують і «безкоштовні» коригування за п.п. 140.5.10 ПКУ.

ПДВ. При придбанні подарунків суму «вхідного» ПДВ відносять в податковий кредит (ПК), звичайно, за умови, що постачальник зареєстрував «вхідну» податкову накладну (ПН).

Щоправда, врахуйте: дарування подарунків підпадає під поняття постачання (п.п. 14.1.191 ПКУ). Тому в періоді обдаровування працівників треба нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ. При цьому проводкою Дт 949 — Кт 641/ПДВ нараховують звичайні 20 % «поставочних» ПЗ (за п. 188.1 ПКУ) з оглядкою на мінбазу (виходячи з ціни придбання подарунків або із звичайної ціни — при даруванні готової продукції).

У зв’язку з цим при даруванні складають дві ПН:

першу — на договірну (тобто «нульову») вартість;

другу — на мінбазу (тобто на вартість придбання подарунка / звичайної ціни готової продукції).

Уточнимо, що податківці висловлюються «за» одні «постачальні» ПЗ з подарунків, тобто при безкоштовних передачах (категорія 101.06 ЗІР ДФСУ, лист ДФСУ від 06.10.17 р. № 2154/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Хоча, за логікою, якщо документально не обґрунтувати господарську «рекламну» спрямованість, то, за ідеєю, тут повинні «світити» ще і «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ. Але податківці останнім часом від одночасних «двох» ПЗ відмовляються. Тому щоб спокійно наслідувати їх ліберальні роз’яснення, краще отримати аналогічну індивідуальну податкову консультацію на свою адресу.

Роботодавець дарує диво діткам працівників

Документальне оформлення. Роботодавцеві знадобляться:

1) наказ (розпорядження) про видачу дитячих подарунків до свята. Рекомендуємо чітко зафіксувати, хто буде одержувачем подарунків: працівник підприємства — батько (дідусь/бабуся) дитини або безпосередньо сама дитина. Так, якщо в наказі (розпорядженні) буде вказано, наприклад:

• «вручити працівникам, що мають дітей, подарунки до Дня святого Миколая (Нового року, Різдва)», то саме працівники будуть одержувачами подарункового доходу;

• «вручити дітям працівників підприємства подарунки до Дня святого Миколая (Нового року, Різдва)», то одержувачі — діти.

На наш погляд, варіант з одержувачами-батьками привабливіший. Адже при такому розвитку подій роботодавцеві не треба буде вимагати від батьків податкові (ідентифікаційні) номери їх дітей для того, щоб відобразити подарунковий дохід у формі № 1ДФ (про це нижче). Також у наказі (розпорядженні) вкажіть граничний вік дитини, на яку (якій) видаватиметься подарунок*;

* Рекомендуємо не перевищувати межу у 18 років. Адже саме до цього віку фізична особа має правовий статус дитини (ст. 6 Сімейного кодексу України).

2) копії свідоцтв про народження дітей, якщо одержувачами дитячих подарунків будуть батьки дітей. Це важливо для цілей стягування ЄСВ (див. нижче);

3) документи на придбання подарунків (кошторис, договір, накладна тощо);

4) відомість видачі подарунків з підписами одержувачів.

Незайвим буде скласти акт на списання дитячих подарунків.

ПДФО. Для необкладення негрошових дитячих подарунків ПДФО підприємство може скористатися вже описаною вище пільгою, яка передбачена п.п. 165.1.39 ПКУ (див. категорію 103.04 ЗІР ДФСУ).

ВЗ. З не оподатковуваних ПДФО подарунків ВЗ не утримуємо.

ЄСВ. Якщо одержувачі подарунків — діти працівників (а не працівники підприємства), то на подарунковий дохід ЄСВ нараховувати не треба. Адже в цьому випадку подарунки надають особам, які не перебувають з підприємством у трудових відносинах.

Якщо подарунки для діток вручають працівникам підприємства, то дивимося в п. 8 розд. II Переліку № 1170 (ср. ). Він виводить з бази нарахування ЄСВ вартість подарунків до свят для дітей працівників. Але ви вже знаєте, що дитячий вік законодавство обмежує 18 роками. Що з цього виходить? Якщо працівник отримає подарунок на свою дитину, якій вже виповнилося 18 років, то вартість подарунка перетвориться для такого працівника на зарплату. Тобто доведеться сплатити ЄСВ. Саме тому ми рекомендуємо мати під рукою свідоцтво про народження дітей.

Податок на прибуток. Вартість дитячих подарунків у бухобліку потрапляє у бухвитрати (Дт 949 — Кт 209/субрахунок «Дитячі подарунки»). Тому в податковоприбутковому обліку в загальному порядку враховується при визначенні фінрезультату — об’єкта оподаткування (зменшує фінрезультат). Про «негосподарність» у цьому випадку переживати не варто: жодних «податкових» різниць (коригувань) ані у високодохідників, ані у малодохідників за дитячими подарунками немає.

ПДВ. Суми «вхідного» ПДВ за дитячими подарунками включаються в ПК (за наявності зареєстрованої ПН). Проте в періоді роздачі дитячих подарунків (оскільки дарування за п.п. 14.1.191 ПКУ є постачанням) доведеться нарахувати 20 % «постачальних» ПЗ за п. 188.1 ПКУ (проводка Дт 949 — Кт 641/ПДВ).

Їх нараховують виходячи з ціни придбання подарунків / звичайної ціни — у разі самостійного виготовлення подарунків (тобто не нижче мінбази).

При цьому складають дві ПН («нульову» і «мінбазову», детальніше про які див. попередній розділ про ПДВ). І, до речі, податківці не проти того, щоб подарункові кондитерські набори й інші набори кодувати в ПН одним рядком (лист ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 10.11.17 р. № 2576/ІПК/04-36-12-01-16 // «БТ», 2017, № 49, с. 5).

Профспілка обдаровує своїх членів

Документальне оформлення. Тут не обійтися без:

• рішення профспілки про видачу подарунків, оформленого у вигляді протоколу;

• кошторису доходів і витрат;

• списку членів профспілки, яким надають подарунки;

• накладних на отримання подарунків від постачальників;

• відомості на видачу подарунків;

• акта про списання подарунків, придбаних за рахунок профспілкових коштів, складеного в довільній формі.

ПДФО. Звичайно ж, тут уся увага на «профільний» п.п. 165.1.47 ПКУ. Він виключає із складу оподатковуваних доходів суми виплат або відшкодувань* членові профспілки, здійснюваних за рішенням такої профспілки, прийнятим в установленому порядку, якщо розмір таких виплат сукупно за рік не перевищує суму граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ.

* Окрім заробітної плати або інших виплат і відшкодувань за цивільно-правовими договорами.

У 2017 році така не оподатковувана на підставі п.п. 165.1.47 ПКУ сума дорівнює 2240 грн. У розд. I форми № 1ДФ її відображають з ознакою доходу «167».

А як бути, якщо сума профспілкових виплат за 2017 рік з урахуванням вартості подарунка загрожує «перескочити» через 2240 грн.? У цьому випадку, надаючи новорічний подарунок, профспілка може скористатися «подарунковим» п.п. 165.1.39 ПКУ (про нього ми писали вище). Адже цією нормою ПКУ мають право керуватися не лише роботодавці, але й профспілки (див. лист ДПАУ і Федерації профспілок від 16.02.11 р. № 4284/7/17-0717).

ВЗ. Традиційно з не оподатковуваних ПДФО подарункових доходів ВЗ також не утримують.

ЄСВ. Оскільки обдаровувані члени профспілки не є його найманими працівниками, то ЄСВ з вартості подарунків не стягують.

Податок на прибуток. У такому разі усі витрати на подарунки відображає у себе в обліку профспілка. Ну а підприємство, у свою чергу, підтримує профспілку фінансово і перераховує їй добровільні пожертви. Суми таких пожертв у бухобліку підприємство відносить на витрати (Дт 949 — Кт 377).

При цьому в податковоприбутковому обліку для малодохідників жодних обмежень немає, і вся сума пожертв (незалежно від їх розміру) через бухвитрати зменшує фінрезультат (об’єкт оподаткування).

А ось високодохідникам слід пам’ятати про «благодійний» п.п. 140.5.9 ПКУ. Адже він дозволяє врахувати в податковому обліку суму коштів, перерахованих (вартість товарів, переданих) неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 4 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік. Інакше сума перевищення (тобто понад 4 %) утворює «збільшуючу» різницю, що «знімає» зайві витрати в податковому обліку.

Зауважимо, що таку різницю високодохідники відображають у ряд. 3.1.9 додатка РІ.

ПДВ. Якщо профспілкова організація — платник ПДВ, то ПДВ-наслідки будуть такими, як вже описувалися вище. Тобто при придбанні подарунків профспілка суму «вхідного» ПДВ відносить до складу ПК (за наявності зареєстрованої ПН). При видачі подарунка членам профспілки — нараховує «постачальні» ПЗ за п. 188.1 ПКУ і складає дві ПН («нульову» і «мінбазову», детальніше про ПДВ див. вище).

Профспілка поздоровляє дітей

Документальне оформлення. У межах своєї статутної діяльності і згідно з кошторисом доходів і витрат профспілка може узяти на себе роль дарувальника подарунків до «новорічно-різдвяних» свят. Тож пробіжимося по документах. Тут стануть у пригоді:

• рішення профспілки про видачу дитячих новорічних подарунків та/або квитків на дитячі новорічно-різдвяні свята;

• кошторис доходів і витрат на проведення заходів;

• список дітей членів профспілки, на яких надаються новорічні подарунки та/або квитки на новорічні заходи.

Зверніть увагу, вік обдаровуваних дітей профспілка визначає самостійно. Проте на практиці новорічними подарунками профспілки забезпечують малолітніх дітей (тобто тих, хто не досяг 14-річного віку);

• накладні на отримання дитячих новорічних подарунків від постачальників;

• відомість на видачу подарунків (квитків). У ній необхідно вказати прізвища членів профспілки — одержувачів подарунків (квитків), їх дітей, а також підписи членів профспілки про отримання подарунків та (або) квитків;

• акт про списання подарунків (квитків), придбаних за рахунок профспілкових коштів, складений у довільній формі.

ПДФО. Розпочнемо з «подарункового» Закону № 2117*. Чому з нього? Він є спеціальним нормативним актом з питань оподаткування дитячих новорічних подарунків. Як випливає з його преамбули, Закон № 2117 повинен застосовуватися як виняток із загальних положень, установлених ПКУ.

* Закон України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-III.

Діє Закон № 2117 щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року (для новорічно-різдвяних заходів «2017 — 2018» — з 15.11.17 р. до 15.01.18 р.).

Чим він цікавий для цілей оподаткування?

Керуючись ст. 3 Закону № 2117, профспілка має право не включати в оподатковуваний дохід членів профспілки вартість виданих нею:

1) дитячих святкових подарунків, якщо ці подарунки задовольняють двом вимогам.

Перша — подарунки включають набори товарів, що містять кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва, а також фрукти.

Друга — вартість кожного подарунка не перевищує 8 % прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року (у 2017 році — 128 грн.) (ст. 4 Закону № 2117).

Якщо обидві ці вимоги не виконані — вартість подарунка, збільшена на «натуральний» коефіцієнт, увійде до складу оподатковуваного доходу одержувача як дохід у вигляді додаткового блага.

Якщо не виконана тільки друга вимога, то під оподаткування потрапить лише частина вартості подарунка, що перевищує неоподатковувану межу (у 2017 році — 128 грн.);

2) квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей (незалежно від їх вартості).

Профспілці чимось не подобається Закон № 2117?

Нема проблем! Для необкладення ПДФО вартості новорічних подарунків (квитків) для дітей профспілка може скористатися положеннями «подарункового» п.п. 165.1.39 ПКУ. Про нього ми говорили вище.

А ще уникнути ПДФО можна за допомогою «профільного» для профспілки п.п. 165.1.47 ПКУ (див. вище). У формі № 1ДФ вартість дитячих новорічних подарунків, не оподатковуваних ПДФО на підставі:

ст. 3 Закону № 2117 або «подарункового» п.п. 165.1.39 ПКУ, відображається з ознакою доходу «160»**;

** Див. роз’яснення ГУ ДФС у Житомирській обл. (http://zt.sfs.gov.ua/me 0dia-ark/news-ark/317474.html).

• «профільного» п.п. 167.1.47 ПКУ, — з ознакою доходу «167».

Дохід члена профспілки у вигляді додаткового блага у формі № 1ДФ показують з ознакою «126».

ВЗ. До бази обкладення ВЗ повинні потрапити тільки ті подарункові доходи, з яких утримують ПДФО. Якщо подарунковий дохід ПДФО не обкладають, то і ВЗ не буде.

ЄСВ не стягується з вартості дитячих подарунків (квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей), виданих членам профспілки. Підстава — члени профспілки — одержувачі профспілкових виплат не є найманими працівниками профспілок.

Податок на прибуток. У такому разі усі витрати на дитячі подарунки покаже в себе в обліку профспілка. Проте якщо підприємство допомагає профспілці, то добровільні пожертви у бухобліку воно відносить на витрати (Дт 949 — Кт 377).

При цьому в податковоприбутковому обліку для малодохідників жодних обмежень за «профспілковими» витратами немає (тобто уся їх сума зменшує фінрезультат — об’єкт оподаткування).

А ось для високодохідників діє 4 %-обмеження з п.п. 140.5.9 ПКУ (детальніше про яке вже йшлося вище).

Крім того, закуповуючи через профспілку дитячі «новорічно-різдвяні» подарунки/квитки (що відповідають умовам (!), описаним вище), будь-яке підприємство може скористатися положеннями діючого щорічно «подарункового» Закону № 2117 і відобразити в податковому обліку витрати на їх придбання в розмірі, що не перевищує 4 % оподатковуваного прибутку за минулий рік (ст. 1 Закону № 2117), оскільки «спеціальний» Закон № 2117 діє незалежно від «благодійного» п.п. 140.5.9 ПКУ.

ПДВ. Візьміть на замітку: якщо дитячі «новорічно-різдвяні» подарунки/квитки закуповуються за рахунок коштів профспілкових організацій або інших неприбуткових організацій, то для їх виробників і торговців (!) діє пільга з ПДВ (ст. 2 Закону № 2117; код пільги «14060204»).

Як бачите, варіант обдаровування працівників через профспілку «легше» за ПДФО, ВЗ і ЄСВ, а ось із прибутком не усе так однозначно… Адже в разі перевищення 4 % «витратного» бар’єра (за п.п. 140.5.9 ПКУ) він може стати непривабливим для високодохідників.

Висновки

  • У 2017 році роботодавець має право не обкладати ПДФО і ВЗ негрошові подарунки, що надаються працівникам, якщо вартість таких подарунків не перевищує 800 грн. (з розрахунку на місяць).
  • Для необкладення дитячих новорічних подарунків профспілка має право скористатися (на вибір) положеннями ст. 3 Закону № 2117, «подарункового» п.п. 165.1.39 ПКУ і «профільного» для профспілки п.п. 165.1.47 ПКУ.
  • Витрати на подарунки працівникам/дітям працівників у бухобліку потрапляють у витрати. Тому в податковому обліку на загальних підставах (і у високодохідників, і в малодохідників) зменшують фінрезультат — об’єкт оподаткування податком на прибуток.
  • Щоправда, якщо подарунки даруємо через профспілку, то високодохідники в податковому обліку можуть віднести у витрати допомогу профспілці в розмірі, що не перевищує 4 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік. Тоді як для малодохідників при «профспілковому» варіанті таких обмежень немає.
  • У ПДВ-обліку при придбанні подарунків суму «вхідного» ПДВ відносять до складу ПК. У періоді дарування подарунків нараховують «постачальні» ПЗ за п. 188.1 ПКУ (оскільки дарування підпадає під постачання) і складають дві ПН («нульову» і «мінбазову»).
  • Якщо дитячі новорічно-різдвяні подарунки закуповує профспілка, то для їх виробників і торговців діє щорічна пільга з ПДВ згідно зі ст. 2 Закону № 2117.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі