Теми статей
Обрати теми

Помилка в РК — чи можна зменшити зобов'язання?

Чи має право постачальник зменшити податкові зобов’язання з ПДВ на підставі зареєстрованого в ЄРПН розрахунку коригування (РК), в якому допущено помилку в даті складання та/або в порядковому номері?

Реквізити податкової накладної (ПН), зазначені в п. 201.1 ПКУ, є обов’язковими реквізитами, до яких, зокрема, належить порядковий номер та дата складання ПН.

Пунктом 6 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 31.12.15 р. № 1307 (далі — Порядок № 1307), передбачено, що в першій частині порядкового номера ПН зазначається цифровий номер, який відповідає послідовному номеру складеної платником ПН протягом певного періоду.

При цьому порушення послідовності присвоєння номерів ПН протягом певного періоду (доби) не є порушенням порядку заповнення ПН. У разі якщо платник ПДВ протягом однієї доби склав дві або більше ПН з однаковим номером, друга та наступні ПН з таким номером не можуть бути зареєстровані в ЄРПН.

Відповідно до п. 21 Порядку № 1307 не допускається виправлення даних щодо дати складання ПН та її порядкового номера.

Порядок складання РК та його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для ПН, крім випадків, передбачених Порядком № 1307.

Згідно з п. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів.

Отже, РК, складений з помилкою в даті його складання, не може відповідати первинним документам, на підставі яких платник формує показники податкової звітності, та заважає ідентифікувати період здійснення операції.

Враховуючи зазначене, постачальник (продавець) не може зменшити податкові зобов’язання на підставі РК, зареєстрованого в ЄРПН, в якому допущено помилку в даті складання.

Помилка в порядковому номері РК, за умови реєстрації такого розрахунку в ЄРПН, не є єдиною підставою для відмови у зменшенні податкових зобов’язань.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 101.15

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі