Теми статей
Обрати теми

Як розширити номенклатуру в податковій накладній: «свіже» рішення від ДФСУ

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Поява нумерації рядків у ПН у 2016 році не віщувала якихось серйозних наслідків. На перших порах дійсно жодних проблем з нумерацією рядків у ПН і РК не було. Проте після впровадження системи блокування ПН ситуація несподівано ускладнилася. Зміна номенклатури у ПН стала серйозною проблемою для платників ПДВ. На щастя, податківці вже виробили адекватний метод коригування, про який читайте в нашій статті.

Початок «апокаліпсису»

З моменту появи нумерації рядків у ПН (а саме з 01.04.16 р.) гр. 1 «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується» РК стала предметом для обговорення в платників ПДВ. Причина проста — Мінфін не прописав порядок її заповнення в Порядку № 1307.

На перший погляд, жодних складнощів тут немає. Судячи з назви гр. 1 РК, у ній треба вказувати номер рядка ПН, який підлягає коригуванню.

Приклад 1. У ПН є дві номенклатурні позиції:

товар «А» — внесений у ряд. 1;

товар «Б» — внесений у ряд. 2.

ПН зареєстрована в ЄРПН. Через місяць постачальник і покупець домовляються про зміну ціни на товар «А».

Відповідно продавець виписує РК, в якому в гр. 1 ставить « (номер рядка ПН, який слід відкоригувати). Якби знадобилося виправити дані в рядку 2 ПН — у гр. 1 РК постачальник би написав «.

Усе ніби очевидно. Але! Зустрічались більш складні ситуації.

1. У ПН за «старою» формою (діяла до 01.04.16 р.) не було такої графи, як «№ з/п» зараз. Як тоді заповнити гр. 1 РК до такої ПН?

У перехідній період (до появи роз’яснень від контролерів) у платників ПДВ був лише один варіант: зовсім не заповнювати цю графу*. Адже система не пропускала РК для реєстрації в ЄРПН з пронумерованими рядками, оскільки не могла знайти рядок з таким номером у «старій» ПН.

* Про те, що саме такий варіант є правильним, контролери пізніше сказали в категорії 101.15 ЗІР ДФСУ.

2. «Розширити» номенклатуру в ПН за допомогою додавання рядків з новими номерами (яких ще не було у ПН) не виходило. Система такі РК не пропускала на реєстрацію в ЄРПН.

Як тоді бути?

На жаль, це питання довго залишалося без офіційної відповіді податківців. Тому платники ПДВ виробили таку тактику: для нових позицій ставили номер рядка, який вже є у ПН. Тобто для нумерації рядка, в якому вказаний товар «В», обирали або «1» або «2»**.

** Детальніше — у консультації «Як додати дані у зведену податкову накладну» // «БТ», 2017, № 5.

Залишати гр. 1 РК незаповненою було б неправильно, оскільки такий метод працював тільки з РК, складеними до «старих» ПН. Тому нікого не лякав РК, в якому в гр. 1 один і той же порядковий номер повторювався кілька разів.

Зверніть увагу, до того моменту, поки Мінфін не відновив критерії блокування, такий підхід працював без збоїв. Жодних зауважень з боку контролерів не було.

Але! Як тільки в переліку критеріїв блокування з’явився критерій № 3***, ситуація змінилася не на краще.

*** Детальніше — у консультації «Важливо! Мінфін відновив Критерії блокування податкових накладних» // «БТ», 2017, № 48.

Нагадаємо: критерій № 3 покликаний блокувати реєстрацію в ЄРПН РК до ПН, складених на одержувача — платника ПДВ, якщо таким РК передбачається (п.п. 3 п. 6 Критеріїв № 567):

• змінити вартість товару/послуги більш ніж у 2 рази;

• та/або змінити номенклатуру товарів/послуг.

Ось тут і виникла проблема: як податківцям відстежити зміну коду товарів/послуг, якщо за допомогою РК в один рядок ПН вноситься декілька номенклатурних позицій?

Вони пішли найпростішим шляхом — заборонили реєструвати в ЄРПН РК, в яких є декілька рядків з однаковими порядковими номерами.

А для зміни номенклатури почали вигадувати нові підходи.

«Проміжні» поради від контролерів

Метод «РК + ПН». Свій перший альтернативний підхід у вирішенні проблеми «розширення» номенклатури в ПН за допомогою РК податківці виклали в листі ДФСУ від 27.10.17 р. № 2417/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (ср. ).

У вказаному документі контролери пропонували постачальникові для збільшення кількості позицій найменувань товарів/послуг у ПН:

• спочатку оформити «анулюючий» РК, яким прибрати взагалі усі рядки з ПН;

• а потім виписати нову ПН (з новими позиціями товарів/послуг). Причому датою складання первинної ПН (!).

По суті, контролери запропонували визнати першу ПН помилковою і замість неї скласти нову ПН.

Проте такий підхід може мати один дуже негативний наслідок — якщо з моменту складання першої ПН минуло досить багато часу, продавцеві доведеться заплатити штраф за затримку реєстрації нової ПН в ЄРПН (п. 1201.1 ПКУ).

Метод «РК + РК». Наприкінці листопада 2017 року на своєму офіційному сайті**** (а потім і в категорії 101.15 ЗІР ДФСУ) ДФСУ розмістила повідомлення, в якому заявила: якщо після отримання передоплати і складання ПН відбувається зміна номенклатури товарів/послуг у межах отриманої суми (тобто ні товари/послуги, ні гроші не повертаються), постачальник повинен виписати два РК до такої ПН:

**** http://sfs.gov.ua/anonsi/ 17207.html.

у РК № 1 (зі знаком «-») слід вказати ті товари/послуги, номенклатуру яких треба виправити;

у РК № 2 (зі знаком «+») — товари/послуги, які поставляються фактично.

Крім того, у гр. 2 обох РК слід вписати причину коригування — «Зміна номенклатури».

Зверніть увагу, що згадане вище роз’яснення в категорії 101.15 ЗІР ДФСУ (про можливість зміни номенклатури товарів/послуг у ПН одним РК) відразу перейшло до складу недіючих (з 28.11.17 р.).

Реалізація нового підходу, запропонованого податківцями, спочатку викликала сумніви.

Ні, звичайно, у разі коли треба підправити дані в одному номенклатурному рядку ПН, проблем не буде. Адже тут і рядок буде в ПН, який треба виправити, і з його порядковим номером не треба морочитися.

Але що як треба буде в ПН повністю замінити номенклатуру товарів/послуг? Та до того ж розширити її великою кількістю «номенклатурних» рядків?

На жаль, перші спроби дотриматися рекомендацій контролерів закінчилися «плачевно». Система і далі наполегливо попереджала, що рядки з номерами, яких спочатку не було в ПН, додати в неї за допомогою РК не можна.

Але! Навіть якщо б ЄРПН пропускав такі РК, застосування підходу «РК + РК» не лише б не рятувало постачальника і покупця, а ще більше погіршувало їх положення. І усе через те, що цей метод припускає зміну номенклатури у два етапи: через «зменшуючий» і «збільшуючий» РК.

Нагадаємо, що згідно з п. 192.1 ПКУ:

• «збільшуючі» і «нульові» РК реєструє в ЄРПН постачальник;

• а «зменшуючі» РК — покупець.

Відповідно, якщо зареєструвати в ЄРПН треба одночасно і «збільшуючий» РК, і «зменшуючий», то реєстрація кожного з вказаних документів може припасти не те що на різні дати, але й на різні звітні періоди.

У зв’язку з цим є велика вірогідність, що для простої зміни номенклатури у ПН:

а) постачальникові або покупцеві доведеться додатково перераховувати кошти на ПДВ-рахунок, щоб забезпечити достатній розмір РЛ для реєстрації РК в ЄРПН;

б) пройти процедуру «розблокування» РК. Так, якщо спрацює критерій № 3 (про який ми вас попереджали вище), то реєстрація «збільшуючого» РК в ЄРПН може бути призупинена.

Ось тут і виникає запитання — навіщо так ускладнювати життя і постачальникові, і покупцеві, якщо можна скористатися одним «нульовим» РК? Тим паче, що п. 192.1 ПКУ і п. 21 Порядку № 1307 просто зобов’язують так робити.

На жаль, відмовитися від варіанта виправлення номенклатури в ПН, запропонованого податківцями, виявилося просто неможливо. Як тільки фіскали повідомили про нього, робота ЄРПН була негайно переналаштована згідно з новою позицією фіскалів. Ось чому в платників ПДВ у перші дні після появи роз’яснення надходила відмова в реєстрації:

• «нульових» РК (окрім тих, в яких одночасно мінялися і ціна товару, і його кількість);

• РК, в яких дублювалося значення поля «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується».

На щастя, цей період тривав недовго.

Метод послідовної нумерації рядків

Спочатку на сайті ДФСУ*****, а потім і в категорії 101.16 ЗІР ДФСУ з’явилося нове роз’яснення про те, як платникам ПДВ відкоригувати номенклатуру товарів/послуг у ПН.

***** http://sfs.gov.ua/anonsi/ 17282.html.

Тепер у разі заміни та/або розширення номенклатури постачання товарів/послуг контролери пропонують постачальникові виписувати лише один РК, в якому одночасно:

прибрати непотрібні товарні позиції. Тобто вказувати зі знаком «-» показники за товарами/послугами, номенклатура яких змінюється (анулюється). При цьому в гр. 1 РК обов’язково треба внести порядковий номер рядка ПН, який підлягає коригуванню (анулюванню);

додати одну або декілька інших товарних позицій.

Причому для додавання нових товарних позицій, яких спочатку не було в ПН, необхідно внести в РК дані за такими позиціями зі знаком «+» в окремі рядки. А в гр. 1 РК таким новим товарним позиціям присвоїти нові порядкові номери рядків (наступні за порядком), яких не було в ПН.

Крім того, у гр. 2 РК слід вписати причину коригування — «Зміна номенклатури».

Зверніть увагу! Деякі наші читачі зіткнулися з тим, що система відмовлялася реєструвати РК з вільним трактуванням причини коригування в гр. 2. Наприклад, РК з текстом «Заміна номенклатури» в гр. 2 РК не реєструвалися в ЄРПН.

Розглянемо новий метод заміни номенклатури у ПН на прикладі 2.

Приклад 2. 17.11.17 р. постачальник отримав від покупця передоплату за товар «А», товар «Б» і товар «В» в сумі 120 тис. грн. (у тому числі ПДВ — 20 тис. грн.). Виписав ПН і зареєстрував її в ЄРПН (рис. 1). Проте незабаром сторони домовилися про те, що замість товару «Б» продавець відвантажить товар «Г» і товар «Д» у межах отриманого авансу.

Якщо дотримуватися останніх рекомендацій фіскалів, для зміни номенклатури в ПН за даними прикладу 2 постачальникові треба скласти РК, як показано на рис. 2.

img 1

Рис. 1. ПН, виписана постачальником на аванс, за умовами прикладу 2

img 2

Рис. 2. РК, складений на зміну номенклатури, за умовами прикладу 2

Як бачите, цей метод дозволяє обійти усі «гострі кути», які виникали при використанні попередніх підходів, запропонованих контролерами, та до того ж вирішити питання з нумерацією рядків у РК.

Документи і скорочення статті

Порядок № 1307 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Критерії № 567 Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та Вичерпного переліку документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджені наказом Мінфіну від 13.06.17 р. № 567.

ПК — податковий кредит.

ПН — податкова накладна.

ПЗ — податкові зобов’язання.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

РЛ — реєстраційний ліміт.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі