Теми статей
Обрати теми

Продаж майна у Криму: чи буде ПДФО?

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Олена ОГАЙ

У питанні ПДФО-оподаткування операцій з продажу нерухомого майна у Криму не треба забувати про те, що тимчасово окупована територія України все ще є невід’ємною частиною території України. А значить, на неї поширюється дія Конституції і законів України.

Відповідно, тут також треба керуватися загальними правилами, прописаними в ПКУ для ПДФО-оподаткування. Але! З урахуванням особливостей, визначених Законом № 1636*.

* Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.14 р. № 1636-VII.

Так, згідно з п. 172.1 ПКУ дохід, отриманий платником ПДФО від продажу (обміну) об’єктів нерухомості (квартира, приватний або садовий будинок), не оподатковується ПДФО. Але за умови, що:

• такі операції платник податку проводить не частіше 1 разу впродовж звітного податкового року;

• таке майно знаходиться у власності платника більше 3 років.

Інакше дохід, отриманий від правочину фізособою-резидентом, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 %. А для фізосіб-нерезидентів — 18 % ( п. 172.9 ПКУ).

Стосовно кримських операцій також слід врахувати, що (п. 5.3 Закону № 1636):

• фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання) на території ВЕЗ «Крим», прирівнюється з метою оподаткування до нерезидента;

• а фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання) на іншій території України, — до резидента.

Висновок: дію ст. 172 ПКУ можна буде застосувати до доходу, отриманого фізособою-резидентом від продажу об’єкта нерухомості (квартири, будинку), що розташований у Криму, якщо таку операцію буде проведено:

• відповідно до законодавства України;

• за межами тимчасово окупованої території.

Теги ПДФО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі