Теми статей
Обрати теми

Послуги техпідтримки онлайн-сервісу нерезиденту: чи буде ПДВ?

Дар’я КРАВЧЕНКО
Підприємство — платник ПДВ здійснює техпідтримку онлайн- сервісу на території нерезидента. Чи треба платити ПДВ? Чи потрапляє така операція під дію п.п. «в» п. 186.3 ПКУ?

Перш ніж говорити про ПДВ-обкладення послуг техпідтримки онлайн-сервісу, необхідно з’ясувати, чи є ця операція об’єктом обкладення ПДВ.

Нагадаємо. Операції з постачання послуг є об’єктом обкладення ПДВ тільки у тому випадку, якщо місце постачання таких послуг знаходиться на митній території України ( п. 185.1 ПКУ).

Згаданий в запитанні п.п. «в» п. 186.3 ПКУ встановлює, що місцем постачання послуг з розробки, постачання і тестування програмного забезпечення, з обробки даних і надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації й інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем, є місце, в якому одержувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання.

Оскільки у вашому випадку одержувачем послуг виступає нерезидент, то місце постачання вказаних послуг знаходитиметься поза територією України. Відповідно, ця операція під обкладення ПДВ не потрапить.

Залишається тільки з’ясувати, чи належать послуги з техпідтримки онлайн-сервісу до тієї групи послуг, які вказані в п.п. «в» п. 186.3 ПКУ.

На жаль, ПКУ не дає жодних пояснень із цього приводу. Немає і податкових роз’яснень, які б конкретизували перелік послуг, що потрапляють під п.п. «в» п. 186.3 ПКУ. Тому єдиний вихід — орієнтуватися на інші нормативно-правові акти ( п. 5.3 ПКУ).

Отже, онлайн-сервіси — це сайти, що надають в основному безкоштовні послуги для аудиторії Інтернету. До таких сайтів можна віднести пошукові системи, поштові служби, безкоштовний хостинг тощо.

Веб-сайт же є сукупністю програмних і апаратних засобів з унікальною адресою в мережі Інтернет (п. 1.3 Порядку № 327/225*).

* Порядок функціонування веб-сайтів органів виконавчої влади, затверджений наказом Держкомінформполітики від 25.11.02 р. № 327/225.

Тобто, говорячи про техпідтримку веб-сайтів, ми маємо на увазі допоміжні послуги, пов’язані з програмним забезпеченням. До таких послуг контролери відносять встановлення, налаштування, тестування, виявлення і усунення недоліків програм (запитання 4 УПК № 536**).

** Узагальнююча податкова консультація щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції, затверджена наказом Міндоходів від 07.10.13 р. № 536.

Проте в п.п. «в» п. 186.3 ПКУ йдеться тільки про розробку, постачання і тестування програмного забезпечення. Відповідно, не усі допоміжні послуги з техпідтримки, що надаються нерезиденту, можна буде віднести до необ’єктних операцій.

Для тих послуг, які не потрапили до групи «необ’єктів», місцем постачання буде вже місце реєстрації постачальника ( п. 186.4 ПКУ). У вашому випадку — митна територія України. Виходить, що при здійсненні таких операцій від нарахування ПДВ не втекти.

Не поспішайте! Адже є ще п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Згідно з цією нормою з 01.01.13 р. по 01.01.23 р. звільняються від обкладення ПДВ операції з постачання програмної продукції.

Ви скажете, при чому тут послуги техпідтримки онлайн-сервісу? Адже вони до перелічених вище пільгових операцій не належать. Так, але тільки в тому випадку, якщо вони не є складовою частиною програмної продукції.

Увага! Якщо вартість послуг з техпідтримки входить в ціну постачання програмної продукції, то такі операції звільняються від обкладення ПДВ.

І тільки у тому випадку, якщо послуги з техпідтримки комп’ютерних програм не входять до складу вартості програмної продукції і поставляються не її виробниками, то вони обкладаються ПДВ у загальному порядку за основною ставкою ПДВ 20 % (запитання 4 УПК № 536).

Теги сума ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі