Теми статей
Обрати теми

ПДВ-зобов’язання за уточненками: куди сплачувати

Дар’я КРАВЧЕНКО
Підкажіть, як зараз сплачувати податкові зобов’язання з ПДВ, нараховані в уточнюючому розрахунку (суму недоплати): як раніше — з поточного рахунка на бюджетний, чи вже на електронний ПДВ- рахунок?

Теоретично суму податкових зобов’язань, визначену в уточнюючому розрахунку (УР), необхідно перераховувати на ПДВ-рахунок.

А все тому, що Закон № 1797* уніс зміни в п. 2001.6 ПКУ. Внаслідок чого починаючи з 01.01.17 р. за підсумками звітного податкового періоду, а також у разі подання УР до ПДВ-декларації платник ПДВ зобов’язаний перераховувати суми ПДВ до бюджету в порядку, визначеному ст. 200 ПКУ. Тобто через ПДВ-рахунок.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.16 р. № 1797-VIII.

Про це поспішили попередити платників ПДВ і контролери. Додавши при цьому, що при необхідності сплати ПДВ-зобов’язань на основі УР платникам ПДВ потрібно буде поповнити власний ПДВ-рахунок. Звичайно, за умови недостатності коштів на ПДВ-рахунку для сплати таких ПЗ («Вісник. Право знати усе про податки і збори», 2017, № 1-2, с. 6).

А тепер увага! Незважаючи на вищезгадані зміни, в Порядку № 569** досі є п. 25, який зобов’язує платників ПДВ сплачувати ПЗ за УР виключно з поточного рахунка.

** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою Кабміну від 16.10.14 р. № 569.

Більше того, в категорії 101.08 ЗІР ДФСУ все ще знаходяться роз’яснення (їх так і не перевели в розряд недіючих), в яких фіскали приписують платникам ПДВ перераховувати кошти у разі подання УР за «старими» правилами (тобто напряму до бюджету).

Як тоді бути?

Звичайно, з одного боку, виходячи з вимог ПКУ можна дотримуватися нового алгоритму сплати ПЗ за УР (через ПДВ-рахунок в СЕА). Адже як ніяк, а в Україні діє принцип верховенства права. Отже, норми ПКУ мають вищу юридичну силу, на відміну від норм постанов Кабміну (у нашому випадку — Порядок № 569).

Але! З іншого боку, треба врахувати той факт, що зміни в ПКУ приймалися в останні дні року, що минав. Тому часу на підготовку до таких нововведень у Кабміну не було. Відповідно програмне забезпечення податківців досі працює на «старих рейках».

Те, що потрібний деякий перехідний період, розуміли і самі депутати. Ухвалюючи Закон № 1797, вони передбачили для Кабміну строк, упродовж якого можна було б впровадити в життя усі «покращення» .

Такий строк прописаний в п. 5 розд. II «Заключні і перехідні положення» Закону № 1797. Згідно з цією нормою Кабмін зобов’язаний в 3-місячний строк з дня набуття чинності вказаним документом привести свої нормативно-правові акти у відповідність до Закону № 1797.

Закон № 1797 набув чинності 01.01.17 р. Тому у Кабміну фактично є час до 1 квітня, щоб привести Порядок № 569 у відповідність до вимог ПКУ. Ну а разом з ним і настроїти програмне забезпечення, здатне працювати в нових умовах без втрат для самих платників ПДВ.

Наша порада: не поспішайте жити по-новому. Податківці на місцях теж наполягають на сплаті ПДВ за УР напряму до бюджету.

Якщо ж ви все-таки наважитеся наслідувати нові правила, то додатковим «бонусом» буде збільшення реєстраційного ліміту в СЕА. Але не дивуйтеся, якщо у вас виникне податковий борг на бюджетному рахунку і контролери вимагатимуть повторно сплатити ту ж суму до бюджету.

Що стосується штрафних санкцій за «несвоєчасну сплату» таких сум, то контролери не зможуть їх нарахувати, якщо на ПДВ-рахунку була достатня сума для їх погашення. Адже саме ПДВ-рахунок є джерелом самостійної сплати грошових зобов’язань з ПДВ ( п. 87.1 ПКУ). А ось «старі» зобов’язання, що виникли до 01.07.15 р., треба погашати напряму з поточного рахунка на бюджетний.

Теги сума ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі