Теми статей
Обрати теми

Продаж рухомого майна фізособою: порядок сплати ПДФО

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій
Лист ГУ ДФС у м. Києві від 23.01.17 р. № 448/9/26-15-13-01-12

Ставка податку. Так, столичні податківці повідомили, що дохід від продажу об’єкта рухомого майна оподатковується ПДФО за ставкою 5 % (п. 173.1 ПКУ). Спираючись на це, можна зробити висновок, що спецставка застосовується при продажу всіх об’єктів рухомого майна.

Водночас нагадаємо, що головний податковий орган вважає по-іншому (див. лист ДФСУ від 10.11.16 р. № 24277/6/99-99-13-02-03-15 // «БТ», 2016, № 50, с. 6). ДФСУ переконана, що 5 % ставку ПДФО застосовують тільки при продажу рухомого майна, щодо якого проведено оцінку, а договір купівлі-продажу (міни) таких об’єктів посвідчено у нотаріусів (абз. другий п. 173.1 та п. 173.4 ПКУ). Це не стосується лише легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів.

Якщо ж при продажу рухомого майна вищезгадані вимоги не виконуються, то застосовувати 5 % спецставку ПДФО немає підстав. Тому коли фізособа продає побутову техніку, телефони, планшети, то дохід від здійснення такої операції оподатковується ПДФО за загальною ставкою 18 %.

Тому, якщо ви хочете без наслідків застосовувати 5 % ставку ПДФО при продажу рухомого майна, яке не підлягає оцінці, отримайте індивідуальну консультацію з цього приводу.

Звітування. Також у листі, що коментується, столичні контролери пояснили правила звітування та сплати ПДФО та військового збору (ВЗ) при продажу транспорту через посередника чи нотаріуса.

У випадку, коли продаж транспортних засобів відбувається через посередників, у присутності посадових осіб органів, які здійснюють реєстрацію транспортних засобів або нотаріусів, то функцію податкового агента стосовно подання до контролюючого органу інформації про суму доходу покладено саме на таких посередників. Вони повинні подати форму № 1ДФ (п. 173.4 ПКУ).

При цьому сплачувати ПДФО і ВЗ до бюджету має фізособа (продавець) самостійно. Як свідчення того, що вона виконала такий обов’язок, доведеться пред’являти посереднику документ про сплату податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі