Теми статей
Обрати теми

Електронний документообіг: вимоги до оформлення первинного документа

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій
Лист ДФСУ від 04.01.17 р. № 30/6/99-99-15-02-02-15

У листі, що коментується, податківці розглянули питання: чи можна створювати виключно в електронному вигляді документи з обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з оподаткуванням?

Перш за все контролери нагадали, що суб’єктам господарювання надано право складати первинні та зведені облікові документи на їх вибір у паперовій або електронній формі (п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік).

Головне, про що слід пам’ятати, це те, що електронний документ потрібно складати відповідно до вимог чинного законодавства.

Він повинен містити усі необхідні реквізити, що дають йому таку ж юридичну силу, як і документу, складеному в паперовому вигляді. На електронний первинний документ має бути обов’язково накладений електронний цифровий підпис (ЕЦП). Такий документ повинен зберігатися на електронних носіях інформації у формі, що дає змогу перевірити його цілісність на цих носіях протягом строку зберігання паперових аналогів (п. 6.4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88).

Слід зазначити, що у разі складання та зберігання електронних первинних документів і регістрів бухобліку підприємство зобов’язане за свій рахунок виготовити їх копії на паперових носіях на вимогу інших учасників господарських операцій, а також контролюючих органів у межах їх повноважень, передбачених законами (п. 6 ст. 9 Закону про бухоблік). Це стосується, зокрема, і випадку проведення перевірок посадовими особами ДФСУ.

При цьому копією документа на папері для електронного документа є візуальне подання електронного документа на папері, яке засвідчене у порядку, встановленому законодавством.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі