Транспортно-експедиторські послуги: ПДФО та акциз на ПММ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій

Лист, що коментується, є реакцією контролерів на запити платника. В ньому роз’яснюються два аспекти, які пов’язані з операціями за цивільно-правовими угодами на транспортно-експедиторські послуги між юридичною особою на загальній системі оподаткування і фізичною особою — громадянином.

ПДФО. Щодо обкладення ПДФО сум доходів фізичної особи у вигляді винагороди за договором транспортного експедирування контролери лаконічно відзначили те, що:

• оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб — підприємців на загальній системі оподаткування, регламентується розд. IV ПКУ;

• порядок оподаткування доходів фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, визначено гл. I розд. XIV ПКУ,

і нічого більше по суті податківці не сказали.

Від себе додамо, що у випадку, коли юридична особа виплачує дохід фізособі, яка не зареєстрована підприємцем, за цивільно-правовим договором (наприклад, за договором транспортного експедирування), то така юрособа буде податковим агентом ( п.п. 168.1.1 ПКУ). Відповідно такий агент зобов’язаний утримати ПДФО та військовий збір із нарахованого доходу та перерахувати їх у бюджет. Крім того, не слід забувати про обов’язок включити дані про такі доходи у Звіт за формою № 1ДФ. Ознака такого доходу — «102».

До того ж контролери навели окремі норми основних законодавчих актів, що регулюють транспортно-експедиторську діяльність (ЦКУ, ГКУ та Закону України «Про транспортно-експедиторську діяльність» від 01.07.04 р. № 1955-IV).

Підводячи риску в розгляді першого питання, контролери вказують: з метою уникнення неоднозначного тлумачення норм податкового законодавства у частині оподаткування доходів фізичних осіб для отримання більш конкретної відповіді необхідне детальне вивчення документів (матеріалів), які стосуються порушеного питання, зокрема договору про надання транспортно-експедиторських послуг.

Паливний акциз. Щодо складання акцизних накладних при здійсненні операцій з передачі (відпуску, відвантаження) пального. Податківці, посилаючись на ст. 901 ЦКУ, нагадують, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, а замовник зобов’язується оплатити її.

При цьому вони в черговий раз демонструють їх давню фіскальну позицію:

• при передачі замовником паливно-мастильних матеріалів третій особі (виконавцю) на виконання умов договору про надання послуг здійснюється передача (відпуск, відвантаження) пального від замовника до виконавця;

• у розумінні абзацу другого п.п. 14.1.212 ПКУ така передача є операцією з реалізації пального, а тому замовник при здійсненні таких операцій є особою, що реалізує пальне.

А звідси все покотилось дорогою логічних зв’язків. Відповідно до п.п. 212.3.4 ПКУ особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юросіб, місцем проживання ФОП до початку здійснення реалізації пального. Нагадують податківці і про обов’язок складання акцизних накладних та реєстрації їх в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Отже, якщо замовник експедиторських послуг ризикне заправити своїм пальним автомобіль виконавця, то неодмінно має зареєструватись як платник паливного акцизу. Причому контролерів не цікавить, будуть виникати у нього зобов’язання зі сплати акцизного податку чи ні.

Зверніть увагу! Спочатку має відбутись факт реєстрації, а вже потім можна буде передавати («продавати») пальне перевізнику.

За реалізацію палива (передачу його перевізнику) без відповідної реєстрації вам загрожує чималий штраф — 100 % вартості реалізованого палива (п. 117.3 ПКУ)*.

* Про те, як уникнути таких проблем, читайте у «БТ», 2016, № 25, с. 37.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі