Теми статей
Обрати теми

Продаємо комп’ютер з ліцензійною програмою

Кравченко Дар’я
Чи можна продати комп’ютер, на якому встановлено ліцензійне програмне забезпечення (ПЗ), і як відобразити таку операцію в обліку?

Оскільки йдеться про продаж комп’ютера разом із ПЗ, спочатку розберемося з його видами.

OEM-версія ПЗ. Простіше кажучи, це операційна система (програма, що управляє комп’ютером, — Windows, DOS та ін.).

Таке ПЗ має низку особливостей. Наприклад, воно:

1. Є невід’ємною частиною персонального комп’ютера (ПК), тому поширюється разом із ПК.

Відокремити таке ПЗ і використати його окремо від ПК не можна, оскільки OEM-версії поширюються тільки серед постачальників комп’ютерного устаткування і можуть бути продані тільки ними і тільки разом з устаткуванням.

У зв’язку з цим у бухобліку його відображають на відповідних рахунках обліку необоротних матеріальних активів разом із ПК. І хоча подібний підхід не прописаний у П(С)БО 7 і П(С)БО 8, він підтверджується нормами п. 4 МСБО 38 «Нематеріальні активи» (детальніше — в «БТ», 2015, № 18-19, с. 21).

2. Супроводжується ліцензією, яка надає покупцеві право на використання ПЗ. Найпоширеніший варіант такої ліцензії — ліцензійна угода кінцевого користувача.

Підтвердженням ліцензійних прав користувача ОЕМ-версії є сертифікат справжності у вигляді наклейки, яка кріпиться до корпусу ПК.

3. Комп’ютер з установленою ОЕМ-версією забороняється здавати в оренду або тимчасове використання.

Наприклад, право здачі в оренду деяких продуктів Microsoft надається тільки при купівлі додаткових спеціальних ліцензій Rental Rights.

Проте користувач має право на передачу OEM-версії. Але!

• тільки разом з устаткуванням;

• з повним комплектом ОЕМ-ліцензії.

Тобто передавати треба ПК, включаючи носії програмного забезпечення, інструкції з екпсплуатації і сертифікат справжності, а також і ліцензії на програмне забезпечення.

Нюанс. При постачанні деяких програмних продуктів використовується електронний формат ліцензійної угоди кінцевого користувача — текст угоди висвічується на екрані при установці продукту. У даному випадку рекомендовано роздрукувати ліцензійну угоду і зберігати разом з іншими компонентами пакета.

Згадані документи знадобляться не лише при передачі права на ПЗ іншій особі, але і для підтвердження законного використання ПЗ в ході перевірок контролерами.

Прикладні програми. Це програми, призначені для вирішення якихось завдань, — Word, 1С-Бухгалтерия та ін. Таке ПЗ передавати іншим особам разом з ПК не можна.

Адже, як і у випадку з ОЕМ-версією, придбання прикладного ПЗ супроводжується ліцензійною угодою кінцевого користувача, у якій власник авторських прав чітко визначає правила користування своїми продуктами.

Ось тільки умови такої угоди будуть іншими. Враховуючи те, що прикладне ПЗ не є складовою частиною ПК, у такому документі зазвичай передбачені можливість перенесення ПЗ на інший ПК, право використання попередніх версій, кількість ПК, на яких можна використати таке ПЗ, і т. д.

Тобто зазначаються права підприємства-покупця на використання прикладної програми*.

* Операцію з придбання прикладного ПЗ класифікують у бухобліку як придбання нематеріального активу і відображають на субрахунку 125 «Авторське право і суміжні з ним права».

Відповідно, продати таке право без згоди власника авторських прав підприємство не має права.

Інакше можете потрапити під адміністративну відповідальність згідно зі ст. 512 КпАП (адмінштраф — від 170 до 340 грн.). А якщо сума збитку, завданого власникові авторських прав, складе від 16 тис. грн., то можна потрапити і під кримінальну відповідальність (ст. 176 Кримінального кодексу України від 05.04.01 р. № 2341-III).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі