Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток з інфляції

Карпова Влада
Чи треба індексувати показники фінзвітності за 2016 рік на показник інфляції? З якого фінрезультату (проіндексованого чи реального) нараховувати податок на прибуток?

Про проблему, пов’язану з розрахунком податку на прибуток тими підприємствами, які коригують фінрезультат на індекс інфляції, ми писали в статті «Вперше…»: коригуємо фінзвітність на індекс інфляції» // «БТ», 2017, № 5, с. 10. Коротко нагадаємо, що ця проблема стосується платників податку на прибуток, які згідно з ч. 4 ст. 14 Закону про бухоблік зобов’язані оприлюднити свою річну фінансову звітність.

Відповідно до п. 4 П(С)БО 22 «Вплив інфляції» і § 3 МСБО 29 «Фінансова звітність в умовах гіперінфляції», вказані особи за результатами 2016 року повинні коригувати показники річної фінзвітності на інфляційну складову.

Утім, зараз шукають шляхи «обходу» таких коригувань, у тому числі й представники офіційних органів. Але поки що жодних офіційних роз’яснень з приводу обов’язковості або, навпаки, необов’язковості коригування показників фінзвітності за 2016 рік на індекс інфляції немає.

Одне з ключових питань «інфляційної» проблеми пов’язане з розрахунком податку на прибуток. У листі від 08.02.17 р. № 193/2/99-99-15-02-02-10 ДФСУ уперше порушила мовчання і висловилася хоча і дуже лаконічно щодо цього питання.

Податківці приписали визначати податок на прибуток, виходячи з фінансового результату до оподаткування, відкоригованого на індекс інфляції. Очевидно, що при такому підході в податкові органи слід подавати фінзвітність, відкориговану на індекс інфляції.

Зазначимо, що зроблений податківцями висновок відповідає формальному прочитанню норм ПКУ, але ніяк не вписується в його системне тлумачення.

Адже в цьому випадку за однакових умов показники фінансового результату підприємств, які здійснюють коригування на індекс інфляції, і тих, що не проводять таке коригування, істотно відрізнятимуться. Причому, очевидно, податківці ще не зрозуміли, що відкориговані показники в більшості випадків будуть меншими. Адже індексується не сам фінрезультат, а деякі показники фінзвітності, які беруть участь у формуванні фінрезультату.

Зроблені в листі висновки податківці обґрунтували посиланням на п. 3.21 Методичних рекомендацій щодо заповнення форм фінансової звітності, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 28.03.13 р. № 433 (ср. ). Відповідно до цієї норми інформація за статтею «Прибуток (збиток) від впливу інфляції на монетарні статті» враховується при розрахунку прибутку (збитку) до оподаткування у Звіті про фінансові результати.

Між тим рекомендований Мінфіном формат подання «інфляційного» фінрезультату не узгоджується з форматом МСФЗ. Виходячи з міжнародної практики, у Звіті про прибуток або збиток (Звіті про сукупний дохід) спочатку наводять показник «Прибуток до оподаткування», розрахований з урахуванням індексу інфляції, і вже після цього окремо показник «Прибуток від чистої монетарної позиції»*.

* Див. Голов С. Ф., Костюченко В. М. Бухгалтерський облік та фінансова звітність за міжнародними стандартами. — 3-тє вид., перероб. і доп. — Х.: Фактор, 2013. — С. 825.

Таким чином, у системі МСФЗ показник прибутку від чистої монетарної позиції не впливає на розрахунок показника прибутку до оподаткування. А вітчизняні П(С)БО за визначенням не повинні суперечити МСФЗ ( ст. 1 Закону про бухоблік). І до того ж більшість підприємств, зобов’язаних оприлюднювати фінзвітність, складають її відповідно до вимог МСФЗ, які мають пріоритет.

Зважаючи на наявність цих «нестикувань», вважаємо, що в цьому питанні поки ще рано ставити крапку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі