Теми статей
Обрати теми

РРО на технічно складні товари, або «Обрізанню» РРО-пільг-2017 присвячується

Бала Людмила, податковий експерт
Ви продавець побутової техніки? Продаєте спортивне спорядження, годинники, лічильники й інші товари, на які є гарантія? Виробляєте ці товари? Працюєте з готівкою/картками? Законодавці підготували вам «новорічний РРО-сюрприз». Детальніше — у статті.

Кого зачепить нововведення

Підприємці-єдиноподатники. Одна з принад роботи на єдиному податку — «РРО-імунітет». Втрачався він лише у разі, якщо річний оборот у представника групи 2 або 3 зашкалював за 1 млн грн. або якщо єдиноподатника «тягнуло» на торгівлю пивом на розлив. Так от, з 01.01.17 р. з’явилася ще одна додаткова (старі продовжують діяти в незмінному вигляді) підстава для втрати «РРО-імунітету».

Якщо єдиноподатник (не важливо, на якій групі!) здійснює реалізацію «технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту», «РРО-імунітету» в нього немає. Вже при першому продажу.

Навіть група 1 потрапила під «обрізання РРО-імунітету».

Решта потерпілих. Постраждали також «РРО-пільговики» за ст. 9 Закону про РРО.

1. Юрособи, які продають продукцію власного виробництва і готівку приймають у касу з оформленням касових ордерів ( п. 1 ст. 9 Закону про РРО). Тепер ця «РРО-пільга» не поширюється на розрахунки за складні побутові товари!

2. Громадяни-фізособи, які продають на ринках за готівку технічно складні побутові товари, теж зобов’язані мати РРО ( п. 9 ст. 9 Закону про РРО) (і до цього відповідна «РРО-пільга» викликала низку запитань).

3. Продавці газет, журналів, конвертів та іншої друкованої продукції (у кіосках і з лотків) ( п. 10 ст. 9 Закону про РРО). Краще не торгуйте складними побут-товарами, інакше з вас вимагатимуть наявності РРО.

Товари-згубники «РРО-імунітету»

Визначення терміна «технічно складні побутові товари» законодавець інтегрував* у Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII.

* Зміни, передбачені п.п. 5 ч. 2 розд. II «Перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 20.12.16 р. № 1791-VIII.

Згідно з новим п. 251 ст. 1 згаданого Закону це «непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк».

З одного боку, список груп «таких» товарів уже зараз можна знайти в додатку 1 до Порядку № 506**.

** Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затверджений постановою КМУ від 11.04.02 р. № 506.

Це: побутова радіоапаратура, побутова електротехніка, засоби зв’язку, годинники, музичні інструменти, транспортні засоби, товари медичного призначення, товари для занять фізкультурою, спортом, туризмом, зброя, лічильники тощо.

Але, по-перше, цей порядок — частково данина вже не існуючому п.п. 140.1.4 ПКУ. По-друге, в Законі про РРО помістили норму про те, що перелік груп таких товарів саме «в цілях застосування РРО» встановлюється КМУ.

Це дає підстави стверджувати, що КМУ має затвердити новий перелік таких товарів. І як тільки він це зробить, «РРО-імунітет» зникне назавжди. Адже ніяких перехідних положень законодавці не передбачили.

Важливо, що ці слова неофіційно підтверджує Мінфін. Та поки під Закон про РРО не затверджено перелік груп «товарів-згубників», нововведення формально не діє!!!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі