Теми статей
Обрати теми

Податок на нерухомість востаннє зменшує податок на прибуток за 2016 рік

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ГУ ДФС у Полтавській обл. від 05.01.17 р. № 64/10/16-31-12-03-24

У листі, що коментується, податківці ще раз нагадали правила зарахування нарахованого за звітні періоди 2016 року податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об’єктів нежитлової нерухомості в рахунок сплати податку на прибуток.

Нагадаємо: можливість провести таке зарахування надавалась платникам податку на прибуток п. 137.6 ПКУ. Податківці наголошують на тому, що у декларації з податку на прибуток за 2016 рік можна зменшити податок на прибуток на суму податку на нерухомість, нарахованого за 2016 рік, лише в межах податку на прибуток, визначеного за звітний період (за 2016 рік).

Якщо платник не отримав прибутку або сума податку менша за суму податку на нерухомість, залишок неврахованої суми такого податку не переноситься на зменшення податку на прибуток наступних податкових (звітних) періодів.

Увага! Таке зарахування у декларації з податку на прибуток за 2016 рік проводитиметься востаннє. Справа в тому, що з 01.01.17 р. п. 137.6 ПКУ, яким передбачалося таке зарахування, було виключено з ПКУ (п. 45 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Нагадаємо: причиною виключення п. 137.6 ПКУ є недосконалість процедури зменшення податку на прибуток на розмір податку на нерухомість. Оскільки при проведенні такого зарахування суб’єкт господарювання фактично двічі коригував податок на прибуток на суму податку на нерухомість: один раз — шляхом включення до витрат при визначенні фінрезультату, а другий — зменшуючи безпосередньо суму податку до сплати. Тепер це «задвоєння» зникне.

Про те, як його уникнути у 2016 році, читайте у «БТ», 2016, № 5, с. 34.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі