Теми статей
Обрати теми

ФОП здає в оренду нежитлове приміщення: хто платить земподаток

Децюра Сергій, податковий експерт
Оренда нежитлових приміщень, які розташовані у багатоповерховому житловому будинку, звичайна справа. Інколи власником такої нерухомості є фізична особа, а здають її в оренду від імені фізичної особи — підприємця, до того ж платника єдиного податку. Як у цьому випадку сплачувати земельний податок? Давайте з’ясуємо.

Чи потрібно сплачувати податок

Суб’єкт господарювання, який є власником приміщення у багатоквартирному будинку, має сплачувати земельний податок. На це прямо вказує п. 287.8 ПКУ. У ньому вказано, що власник нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному житловому будинку сплачує до бюджету земельний податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

З цього випливає, що власник нерухомості у багатоквартирному будинку має сплачувати земельний податок за одночасного дотримання таких двох умов:

1) у власності перебуває нежитлове приміщення;

2) багатоквартирний будинок, у якому розмішене таке приміщення, має бути віднесено до житлових багатоквартирних будинків.

Обидві умови в нашому випадку дотримано, тому земельний податок потрібно сплачувати.

Хто платник: фізособа чи підприємець?

Щоб дати відповідь на таке запитання, звернемося ще раз до п. 287.8 ПКУ. У ньому прямо вказано, що платником земельного податку в цьому випадку є власник нежитлового приміщення (його частини).

Згідно з цивільним законодавством (ст. 325 ЦКУ) суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Вони можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Тобто суб’єктом права власності законодавство визначає фізичну особу (громадянина), а не суб’єкта господарювання (підприємця).

Враховуючи це, констатуємо: платником земельного податку виступає саме фізична особа — громадянин, який є власником нерухомості.

Чи можна скористатись пільгою

Перш ніж говорити про сплату земельного податку, варто згадати, що деякі фізособи мають пільги з цього платежу. Так, землевласник-фізособа відповідно до п. 281.1 ПКУ має право на пільги щодо сплати земельного податку, якщо віднесений до пільгової категорії громадян, а саме є:

• інвалідом I і II груп;

• фізичною особою, яка виховує трьох і більше дітей віком до 18 років;

• пенсіонером за віком;

• ветераном війни;

• фізичною особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Однак такі пільги надаються лише на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, указаних у п. 281.2 ПКУ. Крім того, звільнення, передбачене у п. 281.1 ПКУ, поширюється виключно на власників земельних ділянок. А коли мова йде про землю під нерухомістю у багатоквартирному будинку, то фізособа права власності на таку землю не набуває. А тому і пільгою щодо земельного податку скористатись не може.

А як же «земельне» звільнення єдиноподатників?

У нашому випадку фізособа, яка є власником нежитлового приміщення у житловому будинку, є підприємцем — платником єдиного податку. В оренду таке приміщення здає саме підприємець.

Нагадаємо. ФОП не можуть бути платниками єдиного податку, якщо надають в оренду, зокрема, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 м2 (п.п. 291.5.3 ПКУ).

Водночас платники єдиного податку звільняються від сплати земельного податку на підставі п.п. 4 п. 297.1 ПКУ. Це звільнення надається за умови, що земділянка використовується у госпдіяльності платника єдиного податку.

Тобто коли фізособа здає в оренду нерухомість від імені ФОП, то можна говорити, що така особа використовує нерухомість у підприємницькій діяльності, а отже, і землю під нею також. Тому ми вважаємо, що фізособа може розраховувати на звільнення від сплати, передбачене п.п. 4 п. 297.1 ПКУ.

Однак податківці проти цього (див. категорію 112.01 ЗІР ДФСУ). Вони стверджують: якщо земділянка, на якій розташовані нежитлові приміщення у багатоквартирних житлових будинках, що є у власності фізособи, не надавалась їй в установленому чинним законодавством порядку, то за таку земділянку ФОП — платник єдиного податку сплачує земельний податок на загальних підставах, у тому числі у разі надання в оренду нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному житловому будинку.

Як ми з’ясували вище, право власності на нерухомість може бути оформлене тільки на фізособу-громадянина. А право власності на земділянку під багатоповерхівкою взагалі не оформляють на власника нежитлового приміщення в такому будинку (про це ми поговоримо трошки нижче). Отже, на звільнення від земельного податку як єдиноподатника не варто розраховувати.

Зауважимо: в подібній ситуації для юросіб — платників єдиного податку податківці погоджуються зі звільненням від земельного податку (див. категорію 112.01 ЗІР ДФСУ). Тому якщо ви не бажаєте платити земподаток за нежитлове приміщення, то можна посперечатися з фіскалами. Але доводити свою точку зору доведеться в суді. На сьогодні є як позитивні, так і негативні судові рішення при вирішенні цієї ситуації. Тому сильно сподіватися на служителів Феміди ми б не радили.

Механізм сплати податку

Повернемося до обов’язку фізособи сплатити земподаток за нежитлове приміщення у багатоквартирному житловому будинку.

Нагадаємо. Землевласники − фізособи самостійно податок не нараховують і земельну звітність не подають. За них усе роблять податківці. Розраховану суму податку контролери вказують у податковому повідомленні-рішенні, що надсилається фізособі до 1 липня поточного року (п. 286.5 ПКУ).

Сплатити визначену у повідомленні-рішенні суму потрібно протягом 60 днів із дня його вручення (п. 287.5 ПКУ). Платники, які проживають у сільській (селищній) місцевості, можуть розрахуватись через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 17.08.15 р. № 714 (п. 287.5 ПКУ).

Без отримання податкового повідомлення-рішення сплачувати податок ви не зобов’язанні. А таке повідомлення вам узагалі може не надійти.

Річ у тім, що відповідно до п. 269.1 ПКУ платниками земельного податку є власники земділянок, а підставою для нарахування є дані Земельного кадастру (п. 286.1 ПКУ).

У випадку ж, коли фізособа є власником приміщення в багатоквартирному будинку, то до неї відповідно до ст. 377 ЦКУ не переходить право власності чи користування земділянкою під таким будинком та прилеглої до нього території. Тобто відомості про таку фізособу не вносяться до Земельного кадастру.

Отже, виявити, що фізособа є власником нежитлового приміщення у багатоквартирному житловому будинку, спираючись тільки на дані Земельного кадастру, нереально.

Таку інформацію контролери можуть знайти лише у держреєстрі нерухомості, наприклад коли будуть нараховувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Або ж коли сумлінний платник податків сам звернеться до них для звіряння даних про об’єкти оподаткування відповідно до п. 286.5 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі